SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR'E HAYVAN HASTANESİ GEREKLİ

CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna'yı ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2022 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
YENİŞEHİR'E HAYVAN HASTANESİ GEREKLİ

TUNA, ÇALIŞMALARI ANLATTI
Görüşmede Birlik Başkanı Tuna, son gelişmeleri anlattı. İPARD projelerinden küçük işletmelerin de yararlanması gerektiğini belirten Tuna, son birkaç yıldır artan buzağı ölümlerine dikkat çekti. Birliğin çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Tuna, süt analiz laboratuarının önemini vurguladı.
 
"YERLİ IRK GELİŞTİRİLMELİ"
Tuna ilçede 30-40 yıl öncesine kadar yerli ırk hayvanların olduğunu artık bu hayvanların da kalmadığını belirterek, "Ülkemizde hayvan kalmadı. Et, süt nereden karşılanacak. Hayvan yok Türkiye'de. Avrupa ülkelerinde hayvan bulunamayınca Yeni Zelanda'dan hayvan getiriliyor" dedi.
 
 
"BUZAĞI ÖLÜMLERİ DURDURULMALI"
CHP İlçe Başkanı Köse de hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilçede bir hayvan hastanesi kurulması gerektiğine işaret etti. Buzağı ölümlerinin göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Köse, "Başarılı projeleriyle dikkat çeken Süt Birliği'nin çalışmalarını yakından izliyoruz" diye konuştu.
 
 
"HAYVAN HASTANESİ KURULSUN"
Tuna'nın dile getirdiği eksikliklerin kapatılması için Ankara'da girişim başlatılması gerektiğinin altını çizen Köse, "Hayvan sağlığı için bu alanda altyapı oluşturulması gerekiyor. Örneğin, nedeni bilinmeyen biçimde buzağı ölümleri görülüyor. İlçeye bir hayvan hastanesi kurulabilir" dedi.

Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna'yı ziyaret eden CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse, ilçedeki üretim alanlarındaki verimliliğin artırılması amacıyla birtakım çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.
İPARD projelerinden küçük tarım ve hayvancılık işletmelerinin de yararlandırılması gerektiğini vurgulayan Köse, "Küçük işletmelerimiz de büyük işletmeler gibi makine ve ekipmanlarını yenileyebilmeli, yeni yatırımlar yapabilmelidir. Büyük işletmelere verilen yüksek miktardaki devlet desteklerinin daha küçük parçalar halinde küçük işletmelere de verilmesi gerekir" dedi.

Birli Başkanı Tuna'nın son birkaç yıldır buzağı ölümlerinin artarak devam ettiğini belirttiğini anlatan Köse sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konu çok iyi biçimde araştırılmalıdır. Yalnızca Yenişehir'de değil, ülkemizin hemen her bölgesinde buzağı ölümleri yaşanıyor. Yetkililerin bir an önce konuya el atıp gerekli incelemeleri yapıp önlemler alması gerekir. Burada yalnızca hayvan yetiştiricilerinin kaybı söz konusu değil. Söz konusu olan milli servettir."
Bir an önce harekete geçilmesini isteyen Köse şunları kaydetti: "Bu coğrafya tarım ve hayvancılığın anavatanı. Bu sektörlerin sorunlarıyla ilgilenecek kurumlar ve liyakatli insanlar olmalı. Baımsız bir kurum, profesyonel yöneticiler olmalı. Bursa'da hayvan hastanesi var, Yenişehir'de niye yok? İlçe Hayvan Pazarı sık sık kapanıyor. Hayvancılık kaderini ter edilemez. Yenişehir'de küçük çaplı da olsa bir hayvan hastanesi kurulabilir. Buzağı ölümlerinin nedeninin bilinememesi çok garip. Teşhis ve tedavi olanaklarının çok geliştiği günümüzde bu gibi sorunlar kabul edilemez. Öte yandan her alanda olduğu gibi gübreden hayvan yemine kadar görülen fiyat artışları zaten üreticiyi bezdiriyor. Buzağı ölümlerini sorgulamak gerekir. Neden olduğu bilinmiyor mu? Bu mesele herkesin meselesi olmalı. Bunlar bizim ortak sorunlarımız. Ölümlerin, toplam doğumların yüzde 15'i olduğu söyleniyor. Sahaya inip araştırma yapılmalıdır. Bizde her şey doğaçlama, kendiliğinden oluyor. Sorunun nasıl çözüleceği bilinmiyor. Muhatap olacak kurum da bulunamıyor. Sebebi bilinmeyen buzağı ölümleri aydınlatılmalıdır."
Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna da ilçede 30-40 yıl öncesine kadar yerli ırk hayvanların olduğunu artık bu hayvanların da kalmadığını belirterek, "Ülkemizde hayvan kalmadı. Et, süt nereden karşılanacak. Hayvan yok Türkiye'de. Avrupa ülkelerinde hayvan bulunamayınca Yeni Zelanda'dan hayvan getirildi. Avrupa'da hayvan bırakmadık" diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.