SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR'DE PEKMEZ KAZANLARI KAYNIYOR

Yenişehir'in köylerinde yufkadan salçaya, tarhanadan erişteye sayısız yiyecek ve içecek kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanıyor. 

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
YENİŞEHİR'DE PEKMEZ KAZANLARI KAYNIYOR

 SABIR VE EMEK GEREKİYOR
Kışa hazırlığın tatlı telaşı içindeki kırsal insanı bugünlerde yoğun bir çalışma sürecinden geçiyor. Bazı köylerde, sahip olunan toprağın özelliği, gerçekleştirilen üretimi de belirliyor. Yalnızca o köylere özgü ürünler büyük bir sabır ve emekle işlenerek kış aylarında tüketilmek üzere evlerin uygun köşelerinde bekletiliyor.
 
DOĞAL YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Bu köylerden birisi de Yenişehir Çiçeközü Köyü. Köyün toprak yapısına özgü şekerpancarları hasat edildikten sonra tüccara satılıyor. Şekerpancarlarının bir bölümü de pekmez yapımı için ayrılıyor. Çiçeközü'nde bugünlerde hemen her evin avlusunda pekmez kazanları kaynıyor.
 
ÜRETİM 2 HAFTA SÜRÜYOR
Şekerpancarından pekmez üretiminin yaklaşık 2 hafta aralıksız sürdüğünü belirten Muhtar Nizamettin Filiz, "Şişelediğimiz şekerpancarı pekmezlerinin bir bölümünü satıyor, bir bölümünü de ailemizde tüketmek için kendimize ayırıyoruz" dedi.
 
1) Kış sofralarının olmazsa olmazları arasında pekmezin de yer aldığını anlatan Filiz, "Tahinle karıştırıp ya da ekmek banıp yiyoruz. İçilebilir de. Öksürüğe iyi geliyor. Şimdiden afiyet olsun" diye konuştu.
 
2)
Muhtar Filiz, başta Bursa ve ilçeleri olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir'den her yıl pekmez siparişi aldıklarını söyledi.

 
Bugünlerde Yenişehir'in köylerinde sayısız yiyecek ve içecek kış aylarında tüketilmek üzere yoğun bir mesaiyle hazırlanıyor. Şekerpancarı pekmezi yapımı için kazanların günlerce avlularda kaynağı köylerden birisi de Çiçeközü Köyü. Köyde yaklaşık 2 hafta süren pekmez telaşı tüm hızıyla sürüyor.
Şekerpancarından pekmez yapımının köyün geleneksel özelliklerinden birisi olduğunu ifade eden Çiçeközü Muhtarı Nizamettin Filiz, "Kazanların ateşi yandıktan sonra 2 hafta boyunca o ateş hiç sönmez. Yoğun ve oldukça emek gerektiren bir çalışma sonucu elde ettiğimiz pekmezlerin bir bölümünü satıyor, bir bölümünü ise soğuk kış günlerinde tüketmek amacıyla kendimize ayırıyoruz" dedi.
Muhtar Filiz, şekerpancarından pekmez çıkarmayı şöyle anlattı: "Kabuklarını soyduğumuz şekerpancarlarını ince ince doğrayıp 4 saat kazanda kaynatıyoruz. Sonra kendi imalatımız olan ahşap preste sıkıp 4 saat daha tekrar kazanda kaynatıyoruz. Büyük varillerde tortusunun dibine çökmes için 1 hafta kadar dinlendiriyoruz. Sonra şişelere dolduruyoruz. Pekmez bu aşamada hemen içmeye hazır hale gelmiştir. Afiyet olsun."
Kış aylarında sofraları süsleyen pekmezin farklı şekillerde tüketildiğini ifade eden Filiz sözlerini şöyle sürdürdü: "İçine tahin katılabilir ya ekmeği banarak yenebilir. Sade olarak içilebilir de. Pekmez üretimiyle bütçelerine ek gelir sağlayan köylülerimiz aynı zamanda kendi yiyeceklerini kendileri üretmiş oluyor. Zor, meşakkatli ama bir o kadar da keyifli bir çalışma 13-14 gün kadar devam ediyor."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.