SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir'de bağ bozumu vakti

Soğuk kış günlerine hazırlanan Yenişehir'in kırsal arazilere sahip dağ köylerinde bağ bozumu telaşı başladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2021 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2021 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir'de bağ bozumu vakti

"KÖYLERDE TELAŞ HİÇ BİTMİYOR"
Yenişehir ilçesinde üzüm yetiştiricileri, bağ bozumuna başladılar. Razakı, beylerce, hafızali, dikçubuk, misket ve Sölöz cinsi üzümler, salkımlar halinde toplanarak evlerin avlularında 1 ay sonra pekmez kaynatmak için bekletiliyor. Üzümlerin bir bölümü ise salı günleri kurulan ilçe pazarında satışa sunuluyor. Yenişehir Alaylı köylü üzüm yetiştiricisi Osman Filiz, kışa hazırlanan köylerde telaşın hiç bitmediğini anlattı.



Kırsalda, bugünlerde hazırlanan yiyecek ve içeceklerle göğüs gerildiğini söyleyen Osman Filiz, "Üzümlerin bir bölümü, ay sonuna doğru başlayacak olan pekmez yapımında kullanılacak. Bu üzümleri evlerin avlularında bekletiyoruz. Bir bölümü ise ilçe pazarına götürülerek, kiloyla damak tadını bilenlere satılacak. Kış günlerinin vazgeçilmezi pekmez ve tahin karışımları birkaç ay sonra sofralardaki yerini almış olacak" dedi.


 
Kış aylarının vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan üzüm pekmezi için kollar sıvandı. Dağlık arazilerde yetiştirilen üzüm çeşitleri, bugünlerde toplanmaya başlandı. Köylülerin kimileri pekmez yaparak değerlendirdiği ürününün bir bölümünü ilçede salı günleri kurulan ilçe pazarında satışa sunuyor.
     Kış aylarında özellikle tahinle karıştırılarak tüketilen ve uzmanların vücut direncini artırmak için önerdiği bu karışım sofraların vazgeçilmezi durumunda.
Yenişehir'de üzüm yetiştiricileri, razakı, beylerce, hafızali, dikçubuk, misket ve Sölöz cinsi üzümleri, salkımlar halinde toplayarak evlerin avlularında 1 ay sonra pekmez kaynatmak için bekletilirken, bir bölümü ise ilçe pazarında satışa sunuluyor.


     Yenişehir Alaylı köylü üzüm yetiştiricisi Osman Filiz de kışa hazırlanan köylerde telaşın hiç bitmediğini anlattı. Yaz aylarında tarlalarda üretim yapan köylülerin, sonbaharın gelmesiyle birlikte kışa hazırlık yaptıklarını anlatan Filiz, "Kırsalda soğuk günlere, bugünlerde hazırlanan yiyecek ve içeceklerle göğüs geriliyor. Üzümlerin bir bölümü, ay sonuna doğru başlayacak olan pekmez yapımında kullanılacak. Bu üzümleri evlerin avlularında bekletiyoruz. Bir bölümünü ise ilçe pazarına götürülerek kiloyla damak tadını bilenlere satılıyor" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.