SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir çiftçisi safrandan umutlu

Yenişehir Hatunişi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin devlet destekli Safran Yetiştirme Projesi düzenlenen törenle başladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2021 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2021 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir çiftçisi safrandan umutlu

ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"SAFRAN YUMRULARI TOPRAKLA BULUŞTU"

İl Tarım Müdürü Aygül, Bakanlık tarafından Safran Yetiştiriciliği Projesi'nin kabul edilerek destekleme kapsamına alındığını söyledi. Aygül, "Önümüzdeki 3 yıldan itibaren çiftçilerimizin 200-250 bin liralık bir gelire ulaşacaklardır. Diğer çiftçilerimizi de üretime katarak, önümüzdeki 10-15 yılda bu projenin bir sektöre dönüşeceğine inanıyoruz. Alanının ve miktarının çok düşük olmasına bakmamak lazım. Bunu elbirliğiyle büyüterek ülkemize de gelecek yıllarda önemli bir gelir sağlamış oluruz. Hayırlı olsun" dedi.


 
"SIRADA ARONYA VE EKİNEZYA VAR"
Yenişehir Belediye Başkan Vekili Mesut Bedel de çiftçinin bu tür girişimlerine bugüne kadar hep destek olduklarını, bundan sonra da desteklerini sürdüreceklerini kaydetti. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise Hatunişi Kooperatifi'nin gerçekleştirdiği girişimin önemine değindi. Hatunişi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuğba Tarım da bugün dikilen safranların 15 Kasım'da çiçekleneceğini ve hasadına başlanacağını anlattı. Tarım,  Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla  aronya ve ekinezya bitkisi de yetiştireceklerini söyledi.


 
Yenişehir'de özellikle kırsal arazilere sahip dağ köylerinde buğday, ayçiçeği gibi ürünlerin yanı sıra safran bitkisinin de yetiştirilebileceği belirtildi. İlçede önceki yıl kurulan Hatunişi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından devlet destekli olarak safran yetiştiriciliğinde ilk adım atıldı.



     Yüzde 75'i devlet destekli safran soğanları, önceki gün Papatya Köyü'nde düzenlenen törende toprakla buluştu. Törene İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Belediye Başkan Vekil Mesut Bedel, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kamil Oruç, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Papatya Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Orhan Yıldız, Mahmudiye Muhtarı Mustafa Özgöven ve Hatunişi Kooperatifi Başkanı Tuğba Tarım katıldı.

"YILDA 250 BİN LİRALIK GELİR"
     İl Tarım Müdürü Aygül, yaptığı konuşmada çiftçinin yeniliklere açık olmasının önemini vurguladı. Aygül şunları kaydetti: "Bakanlığımızın tarım topraklarını etkinleştirilmesi projesi kapsamında geçen yıl sunduğumuz Safran Yetiştiriciliği Projesi kabul edilip destekleme kapsamına alınmıştı. Bu kapsamda ilimizde 6 çiftçiye yumruları temin edip getirdik. Önümüzdeki yıllara yönelik bir potansiyelin fitilini ateşliyoruz. Burada önder bir rol üstlenilecek. 6 çiftçimizle başlayan üretimi hem sayı hem alan bakımından çoğaltarak sürdüreceğiz. Safran çok önemli bir ürün. Son yıllarda İran'da ve başka ülkelerde yaygınlaşmış. Bizim ülkemizde çok fazla üretim yok. Bursa'da da Türkiye'de de çok önemli bir adım atmış olacağız. Önümüzdeki 3 yıldan itibaren çiftçilerimizin 200-250 bin liralık bir gelire ulaşacaklardır. Diğer çiftçilerimizi de üretime katarak, önümüzdeki 10-15 yılda bu projenin bir sektöre dönüşeceğine inanıyoruz. Alanının ve miktarının çok düşük olmasına bakmamak lazım. Bunu elbirliğiyle büyüterek ülkemize de gelecek yıllarda önemli bir gelir sağlamış oluruz. Hayırlı olsun."




     Yenişehir Belediye Başkan Vekili Mesut Bedel de çiftçinin bu tür girişimlerine bugüne kadar hep destek olduklarını, bundan sonra da desteklerini sürdüreceklerini kaydetti.

     Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da Hatunişi Kooperatifi'nin gerçekleştirdiği girişimin önemine değindi. Aktaş, bu tür girişimleri ve yenilik arayışlarını desteklediklerini vurguladı.

"ARONYA VE EKİNEZYA DA EKECEĞİZ"
     Hatunişi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuğba Tarım ise bugün dikilen safranların 15 Kasım'da çiçekleneceğini ve hasadına başlanacağını anlattı. Tarım şunları söyledi: "Safran 3 yıllık bir bitki. Bu bitki kozmetik, boya ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Antidepresan özelliğiyle çayı tüketiliyor. Muhtarlar Derneği Başkanı Orhan Yıldız'ın Papatya Köyü'ndeki tarlasında dikim çalışması gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda aronya ve ekinezya bitkisi de yetiştirmeye başlayacağız. Bu çalışma için Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş.'nin katkısını alacağız. Bu çalışmamızın diğer çiftçilere örnek teşkil etmesini umuyoruz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.