SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir biberinin tahtı sarsılıyor mu?

Yenişehir Ovası'na gelerek biber alımı yapan ihracatçı firma sayısı giderek azalıyor. Bir zamanlar 50'ye kadar çıkan ihracatçı firma sayısı bu sezon 10'a kadar geriledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2021 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2021 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir biberinin tahtı sarsılıyor mu?

ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"BİBER ÇEŞİTLERİNE TALEP AZALIYOR"

     Tarımsal üretimin yüksek olduğu ilçede en önemli sorunların başında pazar sıkıntısının geldiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bir sezonda aynı üründen 2 kez yetiştirilebilen topraklara sahip ilçede çiftçinin ürününü satacak pazar bulmada sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Bu yıl 1. el biber çeşitlerinin sezonun başında 2 TL'den alıcı bulduğunu söyleyen Aktaş, gerek iç piyasa gerekse dış piyasadan talep gelmeyince firmaların alımları yavaşlattığını ve ürünün kilosunun aynı fiyatlardan satıldığını anlattı.


 
"AVRUPA ÜLKELERİNEİHRAÇ EDİLİYOR"
Yenişehir Ovası’nda 25 bin dönüm biber çeşidi ekili alandan 65 bin tona yakın ürün elde edildiğini kaydeden Aktaş, üretimin sadece yüzde 15'lik bölümünün ihraç edildiğini söyledi. İlçeye gelerek alım yapan Antalya ve Mersin merkezli ihracatçı firmaların sayısının giderek azaldığını vurgulayan Aktaş, “Çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler yetiştiriliyor. Biber çeşitleri ihracatçı firmaların aracılığıyla Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, İsviçre ve İngiltere gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderiliyor" dedi.


 
     Yenişehir Ovası'nda bu sezon sıkıntılı başlayan biber hasadı çiftçinin yüzünü güldürmüyor. İlk ürünün ihracatçı firmalara 2 liradan satışa sunulduğu ilçede alım fiyatlarında bir yükseliş olmaması çiftçileri kara kara düşündürüyor.



     İç ve dış piyasada bibere talebin giderek zayıfladığına işaret eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Arap ülkelerine ihracatın da durduğuna dikkat çekti. Öte yandan Avrupa pazarlarından da talep gelmemesi ve iç piyasada hallerin de biber istememesi üzerine satış fiyatlarının bir türlü yükselmediğini vurgulayan Aktaş, "Geçen yıllarda sezon boyunca dalgalanmalar olur, örneğin 2 liradan başlayan satışlarda bazı günler 3 hatta 4 liralar bile görülürdü. Ancak bu sezon fiyatlarda kıpırdanma olmuyor ve bu durum çiftçimizi kara kara düşündürüyor" diye konuştu.



"İHRACATÇI SAYISINDA DRAMATİK DÜŞÜŞ VAR"
     Aktaş, her sezon ilçeye gelen Antalya ve Mersin merkezli ihracatçı firmaların sayısının giderek azaldığını vurguladı. Aktaş, “Yenişehir Ovası'nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler yetiştiriliyor. Biber çeşitleri ihracatçı firmaların aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, İsviçre ve İngiltere gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderiliyor. Geçen yıllarda sayıları 50'ye kadar ulaşan ihracatçı firmalar ilçeye gelerek biber çeşitlerinin alımını gerçekleştiriyordu. Bu sezon ise ilçeden yalnızca 10 ihracatçı firma alım yapıyor” dedi.



"PLANLI EKİME GEÇİLMELİ"
     Tüccarların da biber çeşitlerini İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerin hallerine taşıdığını söyleyen Aktaş, "Eski yıllarda Afyon, Eskişehir, Burdur İzmir, Kayseri ve Gaziantep hallerine de Yenişehir biberi götürülürdü. Ancak zamanla yurdun çeşitli bölgelerinde sulama göletleri ve barajları kurulunca biber gibi sebzeler o bölgelerde de yetiştirilmeye başlandı" diye konuştu.
     Ülke genelinde üretim artışının gerçekleştiğini ve bu nedenle planlı ekime geçilmesini isteyen Aktaş sözlerini şöyle tamamladı: "Hangi bölgede, hangi ürünün ne kadar yetiştirileceği devlet eliyle planlanmalıdır. Çünkü ekim çok fazla. Her bölgenin yetiştirmesi uygun olan ürünlere yönelmesi sağlanmalıdır."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.