SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın:"ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK PROJE"

Yenişehir'deki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin pazarlama yeteneklerini artıracak Mali Destek Protokolü düzenlenen törenle imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2021 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2021 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın:"ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK PROJE"


"ÇİFTÇİ ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALACAK"
Yenişehir çiftçisinin alın terinin karşılığını alacağı bir proje hazırladıklarını belirten Belediye Başkanı Davut Aydın, “Bugün 26 Ağustos… Atatürk’ün Büyük Taarruz emrini verdiği gün. Nitekim büyük zaferin ardından cumhuriyetin ilk kurucuları, ilk reform adımlarını tarımda attılar, kooperatifleşmeye önem vererek, Dumlupınar’daki zaferi perçinlediler. Biz de bugün aynı yolda tarihi bir anlaşmaya imza atarak, Yenişehirli çiftçimizin yüzünü güldürecek, aynı zamanda aracı firmaların da disipline olacağı bir projeyi resmen başlatmış oluyoruz" dedi.
 1,3 MİLYONLUK HİBE DESTEĞİ
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik HAGEL ve TARIM A.Ş. ile birlikte çiftçiye Bursa genelinde desteğin süreceğini vurgularken, BEBKA Genel Sekreter Vekili Gürler Sunel de Yenişehir çiftçisine toplamda 1,3 milyon TL’lik hibe destek verdiklerini belirterek örnek çalışmalara imza atan Yenişehir Belediyesi’nden yeni projeler beklediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından imza törenine geçildi ve daha sonra Yenişehir Biber Pazarı’nda proje kapsamında inşa edilen depoların açılışı yapıldı.

 Kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Yenişehir Belediyesi ve tarımsal kalkınma kooperatifleri işbirliğinde hazırlanan çiftçinin ürününü tarladan pazara sunmayı amaçlayan projenin mali destek protokolü törenle imza edildi.
Yenişehir Sinanpaşa Külliyesi Yeni Nesil Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen protokol imza törenine Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, BEBKA Genel Sekreter Vekili Gürler Sunel, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Arslaner, TKDK İl Koordinatörü Bilal Tunç, kooperatif başkanları ile projeye destek veren market zincirlerinden MİGROS Bölge Koordinatörü Yener Arslan ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı.
Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rıdvan Sağlık’ın 472 bin TL’lik projenin içeriğiyle ilgili sunumunun ardından bir konuşma yapan Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi gerçek fetihlerin kılıçla değil tarımla, kooperatifleşmeyle yapıldığını anımsattı.
 ZAFERİ PERÇİNLEMEK
“Bugün 26 Ağustos… Atatürk’ün Büyük Taarruz emrini verdiği gün. Nitekim büyük zaferin ardından cumhuriyetin ilk kurucuları, ilk reform adımlarını tarımda attılar, kooperatifleşmeye önem vererek, Dumlupınar’daki zaferi perçinlediler. Biz de bugün aynı yolda tarihi bir anlaşmaya imza atarak, Yenişehirli çiftçimizin yüzünü güldürecek, alın terinin karşılığını alacağı ve aynı zamanda aracı firmaların da disipline olacağı bir projenin resmen startını vermiş oluyoruz. BEBKA çatısı altında projeye sağladıkları desteklerden ötürü Bursa, Bilecik ve Eskişehir Valilerimiz ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik’in HAGEL ve TARIM AŞ’yle birlikte çiftçiye Bursa genelinde desteğin süreceğine vurgu yaptığı konuşmasının ardından sonra söz alan BEBKA Genel Sekreter Vekili Gürler Sunel de, Yenişehir çiftçisine toplumda 1.3 milyon TL’lik hibe destek verdiklerini belirterek, örnek çalışmalara imza atan Yenişehir Belediyesi’nden yeni projeler beklediklerini söyledi. Konuşmaların ardından imza törenine geçildi ve daha sonra Yenişehir Biber Pazarı’nda proje kapsamında inşa edilen depoların açılışı yapıldı. Burada doğrudan üreticiden mahsul alan Migros ve Hadim Market Zincirlerinin yöneticileriyle, Bursa Tarım AŞ ve ihracatçı firma temsilcilerine teşekkür edildi.
NELER YAPILACAK?
Bu arada projeye sağlanan mali desteğin yüzde 25’lik bölümünün Yenişehir Belediyesi tarafından karşılanacağını aktaran Başkan Davut Aydın, şunları kaydetti:
“Proje kapsamında Çayırlı, Köprühisar, Çelebi, Hayriye ve İncirli Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin pazarlama kapasitelerini geliştirerek, gelirleri artırılacak. Genç çiftçilerin eğitiminin de hedeflendiği proje kapsamında ilçemizde üretilen sebze ve meyvenin doğru işleme ve paketleme yöntemleri kullanarak katma değerini ve kalitesini artıracağız. Yenişehir biberi için coğrafi İşaret, yine 5 kooperatifimiz için marka tescili başvurusu yapacağız. Tüm bunlarla birlikte Bursa Ticaret İl Müdürlüğünden alacağımız üretici örgütü belgesi ile çiftçimizin aracı olmadan ürününü tüketiciye ulaştırmasını sağlayacağız. Nihai olarak pilot proje başarıya ulaştığında diğer kooperatiflerimizi de benzer şekilde destekleyeceğiz. Projeyle 5 kooperatifimize 125’er metrekarelik depolar tahsis ettik. Her kooperatifimiz için 1’er adet ürün işleme tezgâhı satın alacağız. Çiftçimizin ürünü konveyör sistemli tezgâhta işlenecek, sistem 1 adet paketleme makinesiyle de desteklenecek. Böylelikle ürünün katma değerini artıracağız. Ayrıca işlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve kalitesini korumak için ön soğutma merkezi kurup, mahsulü frogofirik araçlarla nakliye yapacağız. Hepsinden önemlisi projeyle birlikte ürün alım fiyatlarına da bir disiplin gelecek. Çünkü ürünün fiyatını özel sektör değil, doğrudan çiftçiden mahsul alımına başlayan kooperatiflerimiz belirleyecek.”
ARSLAN: KOOPERATİFLEŞMEYE HER ZAMAN DESTEK OLDUK
     Migros Sebze Meyve Pazarlama Direktörü Yener Arslan da Kooperatiflerin Pazarlama Kapasitesini Geliştirme Projesi kapsamında; çiftçilerin yerel yönetimlerin desteğiyle, ürünlerini kendi kurdukları kooperatif çatısı altında aracısız olarak ve değerinde pazarlama imkanına sahip olacağını anlattı. Kooperatiflerin kurumsal ve ekonomik olarak gelişmesini de destekleyen projede, kooperatif üyeleri zirai üretim ve pazarlama gibi konularda eğitim alarak kurumsallaşma fırsatını yakalayacağını vurgulayan Arslan, projede Çelebi, Köprühisar, Hayriye, İncirli ve Çayırlı tarımsal kalkınma kooperatiflerinin destekleneceğini kaydetti.
Türkiye’de kooperatifleşmeye hep destek verdiklerini ifade eden Arslan, "Migros, bugüne kadar Yenişehir Belediyesi'nin öncülük ettiği BEBKA  projesi içerisinde S.S. Çelebiköy kooperatifinden yüz tonu aşkın ürün aldı. Migros bu  projeye katılan kooperatiflerin ürünlerinin ulusal pazarda satışa çıkmasına ve çiftçilere verdiği eğitimlerle yüksek standartlarda sürdürülebilir tarım yapılmasına da destek oluyor"dedi.

Açılışı yapılan depolarda üreticiden doğrudan ürün alan Migros ve Hadim market zincirlerinin yöneticileriyle, Bursa Tarım A.Ş. ve ihracatçı firma temsilcilerine teşekkür edildi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.