SON DAKİKA
Hava Durumu

Yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü

Kış ayları boyunca yeterli yağışın olmaması nedeniyle kuraklık endişesi yerini sevince bıraktı. Son birkaç ayki yağışlarla yüzleri gülen çiftçiler, yağışların mevsim normallerinde sürmesini bekliyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2021 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü



ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"SULAMA MALİYETLERİ AZALACAK"

Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, yağışlar sayesinde sulama maliyetlerinin azalmasının yanı sıra ürünlerde verim ve rekolte artışı beklediklerini belirtti. Aktaş, “Öncelikle buğdayda rekolte artışı bekliyoruz. Sonra ekilen ürün bezelyeydi. Martın ilk haftası ekilen bezelyelerin hasadı sürüyor. Bezelyelerin ardından fasulye, ayçiçeği ve lahanayla  biber ve domates fidelerinin dikimine başlandı. Yağmur yağışıyla sulama maliyetlerinin azalmasını, ürünlerde verim ve kalitenin artmasını bekliyoruz" dedi. 



"YAZ YAĞMURLARINI BEKLİYORUZ"

Kuraklık korkusu yaşanırken, yağışlarla köylerdeki sulama göletlerinin su seviyesinin yüzde 50'lere ulaştığını ifade eden Aktaş, ayrıca yer altı su kaynaklarının yağışlarla beslendiğini anlattı.  Son yıllarda sonbaharın yanı sıra kışın ilk aylarında yağış yetersizliği nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçirileceği endişesine kapıldıklarını söyleyen Aktaş, "Hasretle beklediğimiz yağışları belirli ölçüde aldık. Toprak suya doydu. Tek beklentimiz, yaz aylarında görülen yaz yağmurları. Yaz aylarında da mevsim normallerinde yağış almayı umuyoruz" diye konuştu.”


 
Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, son yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Yaz aylarında kuraklık yaşayacakları endişesiyle karşı karşı bulundukları sırada, yağmur belirli ölçüde yağmur yağışının görüldüğünü anlatan Aktaş, “Yağışların mevsim normallerinde sürmesini bekliyoruz” dedi.
     Son yağışların tarlalarda ekili olan ürünlere büyük yararı olduğunu ifade eden Aktaş, “Buğday, arpa, bezelye, fasulye, ayçiçeği ürünleriyle biber ve domates fideleri tarlalara dikildi. Tarlalardaki ürünlerin bugünlerde ihtiyaç duyduğu oranda suya kavuştuğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
     Yenişehir Ovası'nda 250 bin dönüm sulanabilir tarım arazisinin işlendiğine işaret eden Aktaş, ovada yağmur sevinci yaşandığını anlattı. Sonbahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağmur yağışı olmayınca, çiftçilerin kara kara düşünmeye başladığını belirten Aktaş, "Binlerce dönüm alana ekim yapıldı. Sulama suyu götürülemeyen bölgelerde ekili ürünlerin sadece yağmur suyunu beklediğini göz önüne alırsak, yağışların ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz" dedi.



ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ

Bazı yıllar sulama göletlerinin bulunduğu bölgelerde bile sulama suyuna ihtiyaç diymayan ürünlerin yetiştirilmek zorunda kalındığını ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bazı yıllar yetersiz yağışlar sonucu sulama göletlerindeki su oranının yüzde 5'lere kadar düştüğünü gördük. susuzluğun boyutları öylesine artmıştı ki, sulama göletlerinin bulunduğu bölgelerde bile zorunlu olarak buğday, arpa ve ayçiçeği yetiştirilmişti. Yeniköy, Kavaklı, Akbıyık, Orhaniye, Burcun, Alaylı ve Çiçeközü göletlerinin çevrelerindeki 10 bin dönüm arazide sulu tarım yapılamamıştı. Sulama göletlerinin bu yıl doluluk oranlarının yüzde 50'leri aşmasıyla içimiz biraz olsun rahatladı."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.