SON DAKİKA
Hava Durumu

Vatan şairi Mehmet Akif Yenişehir'de törenle anıldı

     İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Yenişehir'de bir etkinlik düzenlendi.  Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte, Mehmet Akif'in hayatı ve İstiklal Marşı'nı yazım öyküsü anlatıldı. Etkinliğin sonunda Yenişehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. 

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2021 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Vatan şairi Mehmet Akif Yenişehir'de törenle anıldı

ÖZEL HABER- ERTAN ADANA

PROGRAMI TOKİ ORHANGAZİ
ORTAOKULU DÜZENLEDİ

     Yenişehir TOKİ Ortaokulu tarafından düzenlenen program Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. TOKİ Ortaokulu öğretmenlerinden Halime Eyüpoğlu'nun sunduğu programa, Kaymakam Suat Seyitoğlu, Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar, Belediye Başkanı Davut Aydın, Yenişehir Cumhuriyet Savcısı Seyda Korkmaz, Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, okul müdürleri, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE
ÖDÜLLERİ VERİLDİ

     Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sosyal Bilgiler öğretmeni Tuba Sarucan, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatılıp şiirlerin okunduğu programda İstiklal Marşı'nın kabulü ve anlamıyla ilgili kısa film izlendi. Oratoryo ile devam eden program, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
BURADAN İÇERİYE DEVAM VERELİM
     İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Yenişehir'de bir etkinlik düzenlendi.  Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte Mehmet Akif'in hayatı ve İstiklal Marşı'nı yazım öyküsü anlatıldı. Programın sonunda Yenişehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
     Ödül töreni sonrası bir konuşma yapan Kaymakam Suat Seyitoğlu, şunları kaydetti: "Mehmet Akif, kahramanlık destenı İstiklal Marşı'mızı yazarken herhangi bir ödül beklememiştir. Ödül beklemeden vatanına karşı sorumluluğunu yerine getirmiştir. Milletimiz 100 yıldan beridir böyle büyük bir coşkuyla İstiklal Marşı'nı okuyor. Dünya var oldukça bu ruh devam edecek. Milli Eğitim Müdürlüğü'müzün düzenlediği yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize ödüllerini verdik. Bu ödüllerin manevi değeri var. Sevgili gençler de bu coşkuyu resim, slogan ve şiirlerle bugünü yad ettiler. Kendilerini tebrik ediyorum."
TOKİ Orhangazi Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Tuba Sarucan'ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşması şöyle: "Mehmet Akif’in  ilk mısrası “Korkma!” diye başlıyordu. Korkmaz mı insan ? 1911 Trablusgarp Savaşı'nda Kuzey Afrika’daki son toprağımız olan Trablusgarp’ı  kaybettik.1912-1913 Balkan Savaşları Balkanlar’da kalan az bir toprağımız da bu savaşla elimizden gitti.Ardından 1914- 1918 I.Dünya Savaşı tüm Arap yarımadasını kaybettik. Ve şimdi elimizde kalan son toprak parçamız, son sığınağımız Anadolu düşman işgali altında. Ya onu da kaybedersek... Tam yüzyıl önce bugün Mehmet Akif sesleniyordu Hamdullah Suphi’nin sesiyle Türk milletine. Hani panikle kendini kaybeden insanların yüzüne bir tokat atarlar ya kendine getirmek için. İşte Akif de sözlerini çarpıyor tokat misali dizeleriyle silkeliyor milleti. Neden korkmamak gerektiğini anlatıyor  milletine. Geçmişini anlatıyor,atalarını… Gücünü hatırlatıyor,inancını… Bazen bayrağa sesleniyor Akif bazen de Yaradan’a . Ama hep kendinden emin,milletinden emin ,zaferden emin. Tam yüzyıl önce bugün, İstiklal Marşı olarak kabul ediliyor Akif’in şiiri. Milli mücadelenin bütün şiddetiyle devam ettiği bir dönemde  düşman saldırıyor ,ardı ardına savaşlar yapılıyor. Ancak milli mücadele  Türk ordusunun taarruzu ile sonuçlanıyor zafer kazanılıyor. Akif’in beklediği, Hakk'ın vaadettiği ve Türk milleti’nin hak ettiği zafer: İstiklal...Tam yüzyıl önce bugün,resmen İstiklal Marşı olarak kabul edilen Akif’in şiiri ikinci kez okunuyor meclis kürsüsünden. Ve o günden beri kim bilir kaç yüzyıl sonra bugün o günleri anıyoruz, Akif’i anıyoruz rahmet ve minnetle .Peki tarihin yapraklarında mı kaldı tüm anlatılanlar? Hayır! Yüz yıl sonra bugün zaman farklı belki,araç-gereçler farklı,düşmanın suretleri farklı ama amaçları aynı. Mücadelemiz devam ediyor. Sanmayın ki Akif bu şiiri 1921 yılında o zamanda yaşananlara  yazdı sadece .Zaman farklı,araç-gereçler farklı ,insanlar farklı evet ama vatan aynı toprak,atalarımız ,tarihimiz aynı,milletimiz aynı millet ,inancımız,gücümüz aynı. Ve Akif bize sesleniyor şimdi  “KORKMA!”.
YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER VE OKULLARI:
Liseler arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 3. olan Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi’nden  Berat HATİPOĞLU
Ortaokullar arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 3'üncüsü Koç Ortaokulu’ndan  Edanur FİLİZ
Slogan yarışması 3'üncüsü Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden   Mehmet Ali ÖMÜR
Resim yarışması 3'üncüsü Süleymanpaşaİlkokulu’ndan  Ali Memati İLİNGİ
Şiir dalı 3'üncüsü, Koç Ortaokulu’ndan  İnci Efnan ÇAP
Liseler arası kompozisyon yarışması 3'üncüsü Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden  Özgür YILMAZ
Ortaokullar arası kompozisyon yarışması 3'üncüsü Köprühisar Atatürk Ortaokulu’ndan Yüsra KARABULUT
Liseler arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 2'ncisi Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ayşenur SARGIN
Ortaokullar arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 2'ncisi KöprühisarOrtaokulu’ndan   Yüsra KARABULUT
Slogan yarışması 2'ncisi Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden  Enes SAYAR
Resim yarışması 2'ncisi Akçeşme İlkokulu’ndan Lara KOÇ
Şiir dalı 2'ncisi Toki Orhangazi Ortaokulu’ndan Emire MİLAYİM
Liseler arası kompozisyon yarışması 2'ncisi Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi’nden  Merve AYER
Ortaokullar arası kompozisyon yarışması 2'ncisi Yusuf Ateş Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’ndan  Fatma BÜYÜKKARDAŞLAR
Liseler arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 1'incisi
Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden  Resul Can BUR
Ortaokullar arası “İstiklal Marşı’nı Güzel okuma” yarışması 1'incisi
Yusuf Ateş Anadolu İmam Hatip Ortaokulu’ndan Halime Nur TUNA
Slogan yarışmasında 1'incisi
Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden  Abdulkadir CAN
Resim yarışması 1'incisi
Aydoğdubeyİlkokulu’ndan  Emir TAŞÇI
Şiir dalı 1'incisi
M.İ.Sünnetçioğlu Ortaokulu’ndan  Eslem ARABACI
Liseler arası kompozisyon yarışması 1'incisi
Yusuf Ateş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Sümeyra ARSLAN
Ortaokullar arası kompozisyon yarışması 1'incisi
Koç Ortaokulu’ndan  Merve ÇELEBİ


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.