SON DAKİKA
Hava Durumu

USTALIK TELAFİ PROGRAMI ANLATILDI

Yenişehir'deki toplantıda sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına göre nitelikli eleman temini konusunda neler yapılabileceği görüşüldü.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2022 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2022 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
USTALIK TELAFİ PROGRAMI ANLATILDI

 NİTELİKLİ ELEMAN TEMİNİ
Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan işbirliği protokolü gereğince, Mesleki Eğitim Merkezlerinden daha fazla yararlanarak sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına göre nitelikli eleman temininin sağlanması ele alındı.
 
KARAKUŞ PROGRAMI ANLATTI
Toplantıda Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili sunum gerçekleştiren İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Karakuş ayrıntılı bilgiler verdi. Karakuş, mesleki eğitim merkezlerinin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çalışmalarını sürdüren okul ve kurumlar olduklarını vurguladı.
 
"İŞVERENE HİBE ÖDEMESİ YAPILIYOR"
Ustalık Telafi Programına katılan her çalışan için işverenin hesabına asgari ücretin netinin yarısı (2.750,18 TL) kadar her ay nakdi ödeme yapıldığını söyleyen Karakuş, "Yapılan bu ödeme, hibe olarak verilmektedir. Programa katılanlar için işverene, 27 hafta (6,5 ay) boyunca ödeme yapılmaktadır" dedi.
 
SON BAŞVURU 30 ARALIK
30 Aralık 2022 tarihine kadar öğrenci kaydı yapılabildiğini anlatan Karakuş, "Konuyla ilgili tüm işverenlerimizi Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimize bekliyoruz. Her bir okulumuz size hizmet vermekten memnuniyet duyacaktır" diye konuştu.

Toplantıya Kaymakam Rahmi Köse, Belediye Başkanı Davut Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü  Musa Ayaz, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürleriyle Oda ve Borsa yöneticileri katıldı.
 
Yenişehir Belediyesi Meclis Salonunda İlçe Kaymakamı Rahmi Köse başkanlığında düzenlenen toplantıda Ustalık Telafi Programı konusunda bilgilendirildi. Toplantıya Belediye Başkanı Davut Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü  Musa Ayaz ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Muhtelif Esnaflar Odası, Demirciler Odası ve Berberler Odası yöneticileri katıldı.
Toplantıda Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili sunum gerçekleştiren Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Karakuş şu bilgileri verdi: "Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdüren okul ve kurumlardır.
Ustalık Telafi Programına katılan her çalışan için işverenin hesabına asgari ücretin netinin yarısı (2.750,18 TL) kadar ve her ay nakdi ödeme yapılmaktadır. Yapılan bu ödeme, hibe olarak verilmektedir.Programa katılanlar için işverene, kişi başı, net asgari ücretin yarısı oranında 27 hafta (6,5 ay) boyunca ödeme yapılmaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın Ekim/2021 ayında 24 alan ve 97 dalda uygulanmasına karar verdiği ustalık telafi programları süresi en fazla 27 haftadır.
Ustalık telafi programının avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: Diğer devlet teşviklerinden farklı olarak nakdi ödeme ile işverenlerin desteklendiği “Ustalık Telafi Programı” kapsamında işverenin hesabına her çalışan için net asgari ücretin yarısı (2.750,175TL) kadar destek sağlanır.  Bu belge ile MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen ustalık belgesi, süre kısıtlı olmaksızın, ömür boyu geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren, MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olmaktadır. Ustalık Telafi programı ile çalışanların mesleki tecrübelerini ölçme ve değerlendirme olanağı sunularak nitelikli iş gücünün pekiştirilmesine imkân verilir. Bu programlardan hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın istemeleri halinde tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabileceklerdir
Programın tamamı işletme bünyesinde yapılmakta ve işletmede bulunan işçi sayısına göre yapılacak protokolde düzenlenmektedir.
Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işletmeler, bulundukları İl/İlçenin Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokol imzalamaları halinde mesleki eğitim merkezi ustalık telafi programlarına sürekli kayıt yapabileceklerdir. 50’ den az çalışanı olan işletmelerin ise protokol imzalamaksızın 30 Aralık 2022 tarihine kadar öğrenci kaydı yapabileceklerdir.
Konuyla ilgili tüm işverenlerimizi Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimize bekliyoruz. Her bir okulumuz size hizmet vermekten memnuniyet duyar. Mesleki eğitim ile sektörün bir nevi buluşması olarak kabul edeceğimiz bu toplantıların devamlı olması gerekmektedir.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.