SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi saat kulesinin restorasyonu tamam

Üzerine yuva yapan leyleklerin yumurtlama dönemi olduğu için ertelenen ve bir süre sonra başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2021 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2021 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Tarihi saat kulesinin restorasyonu tamam

"MİSAFİRLERİMİZİ BEKLİYORUZ"
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’ın leyleklerin yumurtlama dönemi olduğu için ertelettiği tarihi saat kulesindeki restorasyon, leylek yuvasına dokunmamak şartıyla tekrar başlatılmıştı. Bu restorasyon çalışması önceki gün tamamlandı. Belediye Başkanı Davut Aydın yaptığı açıklamada “Leylek yuvasına dokunmamak şartıyla başlattığımız kuledeki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Mart ayında misafirlerimiz leylekleri bekliyoruz" dedi.

"RESTORASYON SONA ERDİ"
Saat kulesinin tepesindeki leylek çiftinin o günlerde 4 yumurtası için 34 gün kuluçkaya yattığını, 60 günde de yavrularını yuvadan uçurduğunu anlatan Başkan Davut Aydın, “Bu süreyi geçirdikten sonra yüklenici firmaya bu kez saat kulemizin tepesindeki yuvaya dokunmamak kaydıyla yer teslimi yapmıştık. Kuledeki restorasyon çalışmaları böylece planlandığı biçimde tamamlanmış oldu” diye konuştu.



Yenişehir'in simgesi tarihi saat kulesindeki restorasyon çalışmaları yaz aylarında leylek yavrularının bulunması nedeniyle ertelenmişti. Ertelenen çalışmalar bir süre sonra tekrar başlatılmıştı. Bu çalışmalarda sonu gelindiğini belirten Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, “Leylek yuvasına dokunmamak şartıyla başlattığımız Tarihi Saat Kulesinde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Mart ayında misafirlerimiz leylekleri bekliyoruz" diye konuştu.

Saat kulesindeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili iznin Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan bu yılın ocak ayında alındığını ifade eden Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, “Sonrasında restorasyon işini ihale ettik ancak ilçemizle özdeşleşen tarihi saat kulemiz gibi her yıl üzerine yuva yapan leyleklerimizin yumurtlama dönemi olduğu için müteahhit firmaya yer teslimi yapmamıştık” dedi.

Saat kulesinin tepesindeki leylek çiftinin 4 yumurtaları için 34 gün kuluçkaya yattığını, 60 günde de yavrularını yuvadan uçurduğunu anlatan Başkan Davut Aydın, “Bu süreyi geçirdikten sonra yüklenici firmaya bu kez saat kulemizin tepesindeki yuvaya dokunmamak kaydıyla yer teslimi yaptık. Söz konusu çalışma geçtiğimiz hafta tamamlandı” diye konuştu.
Başkan Aydın, Yenişehir Tarihi Saat Kulesi’ndeki restorasyonun kapsamını da şu şekilde anlattı:
“Cephe sıvalarının zarar gören bölümleri tamamlandı. Pencere sövelerinin hasar gören ve kopan bölümleri onarıldı. Demir kapı aslına uygun şekilde değiştirildi. Yapı zemininde zarar gören mermerler tamamlandı. Ahşap pencereler zımpara-emprenye işlemi sonrası boyandı. Beton döşemelerin bozulan bölgeleriyle demir korkuluklar ve merdiven basamakları onarıldı. Çelik merdivenler sağlamlaştırılacak ve eksik olan basamaklar tamamlandı. Var olan ışıklandırma sistemi yenilenecek ve zemin etrafında ışıklandırma yapıldı.”

ANTİKA SAAT
Başkan Aydın, taban alanı 22 metrekare, yüksekliği yaklaşık 21 metreyi bulan Yenişehir Saat Kulesi’nde geçen yıl da Abdülhamid Han'ın yadigârı binadaki antika saatin bakımının yapıldığını ve yeniden çalışır hale getirildiğini anımsattı. Başkan Aydın, tarihi saat kulesinin Yenişehir Belediyesi’nin logosundaki ana temayı oluşturduğunu belirterek, “Avrupa’daki benzerlerine göre kulemiz gibi, saatimiz de eşsiz bir eser. İşçiliği ve her parçasının zarif dizilimi ile meraklılarının hayran kaldığı bir saat mekanizmasına sahibiz. Özetle ilçemizle özdeşleşen tarihi kulemiz ve saatimiz, bakım ve onarım çalışmalarımızla birlikte Yenişehir’in en önemli simgelerinden biri olmaya devam edecek” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.