SON DAKİKA
Hava Durumu

Süt üreticisinde zam beklentisi

Artan maliyetlere dikkat çeken süt üreticileri, sütün satış fiyatında güncelleme yapılması gerektiğini belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2022 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Süt üreticisinde zam beklentisi

"LİTRESİ 9 LİRA 20 KURUŞ OLMALIDIR"

Üreticinin ürettiği 1 litre sütün satış fiyatının geçen mayıs ayının 15'inden itibaren 7,5 lira olarak sürdüğünü belirten Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, "Artan maliyetler göz önüne alınarak sütün litre fiyatı 9 lira 20 kuruşa çıkarılmalıdır" dedi.
 
"MALİYETLER ÇOK ARTTI"

Ulusal Süt Konseyi ile Gıda Komitesi'nin süte zam kararı aldığı tarihten bu yana zam maliyetlerin oldukça yükseldiğini ifade eden Tuna, "Bu maliyet artışlarını karşılayamayız. Süt satış fiyatlarında güncelleme yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
"PARA KAZANAMIYORUZ"

Süt üretiminde 1'e 3 oranının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Tuna, "Üretici 1 litre süt satıp 1 kilo 300 gram yem alabilmelidir. Yemin kilosu 7-7,5 lira. Sütün litresinden elde edilen gelir de 7,5 lira. Bu şartlarda para kazanamıyoruz" dedi.
 
Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, halen 7,5 liradan litresi satılan sütün en az 9 lira 20 kuruştan satılması gerektiğini söyledi. Tuna, bu koşullarda süt üreticilerinin para kazanamadığını belirtti.
Sütün ülke genelindeki satış fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi ile Gıda Komitesi'nin son zamdan sonra gerekirse süt fiyatlarının güncellenebileceğine ilişkin açıklamaları bulunduğunu hatırlatan Tuna, "Süt satış fiyatlarının artan maliyetler göz önüne alınarak artırılmasının zamanı gelmiştir" dedi.
Sütte uygulanması gereken 1'e 3 oranına işaret eden Tuna, bu orana göre sütün litre fiyatının 9 liranın üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Tuna, "Üretici 1 litre süt satarak elde ettiği kazançla 1 kilo 300 gram hayvan yemi alabilmelidir. Yemin kilosu bugün 7-7,5 lira. Sütün litresinden elde edilen gelir de 7,5 lira. 1 litre süt satarak ancak 1 kilo yem alabiliyoruz. Bu şartlarda para kazanamıyoruz. Ulusal Süt Konseyi ile Gıda Komitesi'nin değişen şartları dikkate almasını ve süt satış fiyatında güncelleme yapmasını bekliyor" dedi.
Tuna, süt fiyatlarında artışa gidilmezse üreticinin artan maliyetleri karşılamakta güçlük çekeceğini ve hayvanlarını kasaplara satabileceğini sözlerine ekledi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.