SON DAKİKA
Hava Durumu

Soğan üreticileri umduğunu bulamadı

Yenişehirli soğan üreticileri bu yıl da bekledikleri kazancı elde edemediler. Geçen yıl 120 ile 150 kuruş arasında satılan soğanlar, bu yıl da aynı fiyatlardan ancak alıcı bulabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2021 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Soğan üreticileri umduğunu bulamadı

"MAYIS YAĞMURLARI HAZİRANDA GELDİ"
Yenişehirli soğan üreticileri, bu sezon hem verim düşüklüğünden hem satış fiyatlarının gerilemesinden yakınıyorlar. Yaz yağmurlarının bu yıl geç geldiğini hatırlatan Terziler köylü Faruk Balkız, "Mayıs ayı sonunda beklenen yağmurlar haziran ayında geldi. Geç kalan yağmurlar, kafaya dönen soğanların gelişiminde olmadı. Gelişimini tamamlayamayan soğanlarda verim düşüklüğünü meydana geldi. 2,5-3 ton alınan 1 dönüm araziden bu yüzden 1-1,5 ton ürün alabildik" dedi.

"SATIŞ FİYATLARI YERİNDE SAYDI"
Yenişehir'de verim düşüklüğünün yanında ürünün tüccara satış fiyatında da geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını vurgulayan Balkız, geçen yıl 120 kuruş ile 150 kuruş arasında değişen fiyatlardan satılan ürünün satış fiyatının bu yıl da aynı düzeyde gerçekleştiğinin atını çizdi. Ürünün fiyatında değişim olmamasına rağmen maliyetlerin arttığına işaret eden Balkız, artan maliyetlerin çiftçinin belini büktüğünü sözlerine ekledi.

Yenişehir Terziler Köylü soğan yetiştiricisi Faruk Balkız, bu yıl soğan yetiştiricisinin hem rekolte kaybı yaşadığını hem satış fiyatlarının düşüklüğünden dolayı para kazanamadığını belirtti. Balkız bunların yanı sıra maliyetlerin de katlanarak arttığına işaret etti.



     Soğanın gelişiminde önemli rol oynayan yaz yağmurlarının bu yıl geç geldiğini hatırlatan Balkız, "Mayıs ayı sonunda beklenen yağmurlar haziran ayında geldi. Geç kalan yağmurlar, kafaya dönen soğanlarda etkili olmadı. Gelişimini tamamlayamayan soğanlarda verim düşüklüğünü meydana geldi. 2,5-3 ton alınan 1 dönüm araziden bu yüzden 1-1,5 ton ürün alabildik" dedi.

     Verim düşüklüğünün yanı sıra ürünün satış fiyatında da geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını vurgulayan Balkız, geçen yıl 120 kuruş ile 150 kuruş arasında değişen fiyatlardan satılan ürünün satış fiyatının bu yıl da aynı düzeyde gerçekleştiğinin atını çizdi.



     Yenişehir'de az sayıda çiftçinin soğanlarını depolara kaldırdığını, büyük çoğunluğunun ise nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla hemen satışa sunduğunu ifade eden Balkız, artan maliyetlerden yakındı. Balkız, artan maliyetlerin çiftçinin belini büktüğünü sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.