SON DAKİKA
Hava Durumu

Serpil Kayar: "19 Mayıs gençliğe armağan edilmiştir"

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2021 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2021 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Serpil Kayar: "19 Mayıs gençliğe armağan edilmiştir"

ÖZEL HABER: EBRU ERGÜL
Kayar, yazılı açıklamasında, "Ulusal bayramlar, ülkelerin onur günlerinin andaçlarıdır. Geçmişten beslenmek ve güçlenmek için belleklerimizi tazelerler ve bu  nedenle gereken önem verilmelidir. Gençlik, hak edilmiş bir bayramın sahibidir. 19 Mayıs, Anadolu İhtilalinin ilk adımı, bağımsızlığı ve özgürlüğünden asla ödün vermeme kararlılığında olan gençliğe armağan edilmiş bir bayramdır. Kutlu olsun" dedi.
 
29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kayar'ın açıklaması şöyle:
Emperyalist işgale karşı direnme günleri olan Kurtuluş Savaşımız, ilk adımın atıldığı 19 Mayıs’tan başlayarak her noktada genci-ihtiyarı, kadını-erkeği ile boyun eğmeyen bir halkın destanını anlatır. 19 Mayıs 1919 bu nedenle ulusal bayramlarımız arasındadır. Gençliğe armağan edilmiştir. Çünkü gençlik, kurtuluş mücadelemizin asli unsurlarından biridir. Kurtuluş Savaşı gençliği, ülkenin yabancı devletlerin güdümüne girmesine, ulusal duyguların hafife alınmasına tahammül edemiyordu. “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’le aynı duyguları paylaşıyor, mandacılık akımına kararlılıkla karşı koyuyordu. Kurtuluş Savaşı yıllarında gençliğin ideolojisinde öne çıkan tema yurtseverlikti. Kurtuluş Savaşı süresince gençlik, mücadelenin her alanında yer aldı: İşgale karşı bildiriler yayımlayarak, halkı mitingler yapmaya, bağımsızlık isteğini haykırmaya teşvik etti. Üniversitelerde, emperyalistlerle işbirliği yapan, Kuva-yi  Milliyecilere hakaret eden öğretim üyelerinin derslerini boykot etti. Bunların okuldan atılmalarını sağladı. Gençlik, siyasi bağlarını, Kurtuluş Savaşı’nın öncü gücü olan Kuva-yi Milliye ile kurdu. Kuva-yi Milliyeciler, o zamana kadar gençlik hareketine önderlik etmiş olan Tıp Fakültesi öğrencilerini Sivas Kongresi’ne davet etmişlerdi. İşgal altındaki İstanbul’da, başta Tıbbiyeliler olmak üzere gençler, Kuva-yi  Milliyeci  güçler aracılığı ile Anadolu’ya geçirildiler. Anadolu’nun her yerinde gençlik örgütleri, Müdafaa-i Hukuk örgütleri ile birlikte çalıştılar. İstanbul, İnebolu, Kastamonu, Çerkeş, Tosya, Bolu, Konya, Mersin, Kozan, Elazığ, Samsun, Antalya, Diyarbakır’da farklı adlarla gençlik örgütleri oluşturdular. İşgal altındaki Anadolu’nun savunulması için gönüllü olarak cepheden cepheye koştular. Canlarını ortaya atarak çarpıştılar.
26 Eylül 1919 günü Hukuk Fakültesi mezuniyet töreninde konuşan Profesör Selahattin Bey; “Bu fakültede müdür sıfatıyla bulunurken 1650 öğrenciye yükümlülüğe tabi olduklarına dair belge verdim. Bunlardan üç yüzü döndü. Üç yüzünün de esir olduğunu tahmin edecek olursak, bin öğrencinin vatan uğruna hayatını terk ettiği anlaşılır” der. Bu törende mezun olan ancak 119 öğrencidir.
Gençliğin yaşamlarını feda ederek verdikleri mücadele, savaşın kazanılmasından sonra da devam etti. Askeri ve siyasi zaferlerin kutlanmasına önderlik ettiler. Padişahlığın kaldırılmasını coşkun gösterilerle karşıladılar. Ulusal egemenliğin kararlı savunucuları oldular. Savaşan gençlik  kadın  ve erkek iki cinsten oluşuyordu. Bu gerçeği 7 Nisan 1919’da yayımlanan Memleket Gazetesi’nde yer alan, cephede mücadele eden gençliği anlatan makalede açıkça görüyoruz: “Artık, kadın ve erkek yok. Vatanın yavruları vardır. Bugün kızlarımız ve oğullarımız için emsalsiz bir gündür. Gençlik, hak edilmiş bir bayramın sahibidir. 19 Mayıs, Anadolu İhtilalinin ilk adımı, bağımsızlığı ve özgürlüğünden asla ödün vermeme kararlılığında olan gençliğe armağan edilmiş bir bayramdır. Kutlu olsun!"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.