SON DAKİKA
Hava Durumu

Rekolte azalınca fiyatlar yükseldi

Yenişehir Ovası'nda geçen şubat ve nisan aylarındaki aşırı soğuk havalar yüzünden zarar gören meyve ağaçlarında rekolte azalınca, tüccara satış fiyatları da yüzde 50 oranında arttı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2021 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2021 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Rekolte azalınca fiyatlar yükseldi

"SOĞUK HAVA ETKİLİ OLDU"
Yenişehir Çeltikçi köylü meyve yetiştiricisi Seyit Ali Akın, bu sezon rekoltenin azalmasıyla satış fiyatlarının arttığını belirtti. Şeftali bahçesinde hasada önceki gün başladıklarını belirten Akın, "Şubat ayının 17'sinde hava sıcaklığı sıfırın altında 20 dereceye kadar indi. Meyve ağaçlarının çiçek gözleri o soğukta dondu. İkinci soğuk hava dalgası 17 Nisan günü geldi. Hava sıcaklığı bu kez sıfırın altında 6 dereceye kadar düştü. Bu aşırı soğuk ise meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemine denk geldi" dedi.
 
"TÜCCARA SATIŞ FİYATLARI ARTTI"
2 kez yaşanan aşırı soğukların sonucunda rekoltenin azaldığını anlatan Akın, talebin karşılanamadığını ifade etti. Akın, "Talep karşılanamayınca meyvelerimiz kıymete bindi. Geçen yıl tüylü şeftalinin kilosu 4 liradan satışa sunulmuş, fiyat 6 liraya kadar çıkmıştı. Tüysüz şeftali ise 7 ile 8 lira arasında değişen fiyatlardan satılmıştı. Bu yıl ise tüylü şeftali 14 liradan alıcı bulurken, bugünlerde tüccarın alım fiyatı 12 liraya kadar geriledi. Tüysüz şeftalilerin kilosuna ise 12 liraya kadar fiyat biçiliyor" diye konuştu.
 
Yenişehir Ovası'nın sayılı meyve yetiştiricisi köylerinden Çeltikçi köylü Seyit Ali Akın, meyve rekoltesinin azalmasıyla satış fiyatlarının arttığını belirtti. 27 dönümlük şeftali bahçesinde hasada önceki gün başladıklarını belirten Akın, "Şubat ayının 17'sinde hava sıcaklığı sıfırın altında 20 dereceye kadar indi. Meyve ağaçlarının çiçek gözleri o soğukta dondu. İkinci darbe 17 Nisan günü geldi. Hava sıcaklığı bu kez sıfırın altında 6 dereceye kadar indi. Bu aşırı soğuk ise meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemine denk geldi" dedi.

     Şubat ve nisan aylarındaki bölgeye özgü olmayan aşırı soğuk havanın etkisiyle meyve ağaçlarındaki hasarın etkisi hasat döneminde görülmeye başlandı. Meyve ağaçlarında büyük oranda rekolte kaybı görüldü. İki kez yaşanan aşırı soğukların sonucunda rekoltenin azaldığını anlatan Akın, bu kez talebin karşılanamadığını ifade etti. Akın, "Talep karşılanamayınca meyvelerimiz kıymete bindi. Geçen yıl tüylü şeftalinin kilosu 4 liradan satışa sunulmuş, fiyat 6 liraya kadar çıkmıştı. Tüysüz şeftali ise 7 ile 8 lira arasında değişen fiyatlardan satılmıştı. Bu yıl ise tüylü şeftali 14 liradan alıcı bulurken, bugünlerde tüccarın alım fiyatı 12 liraya kadar geriledi. Tüysüz şeftaliler ise 12 liraya kadar alıcı buluyor" dedi.

     Rekoltenin azalmasıyla tüccara toptan satış fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Akın, bunun yanında ağaçlardaki meyve sayısının az olmasının kaliteye olumlu yansıdığını kaydetti.
     Yenişehir Ovası'ndan meyve alımı yapan tüccarlar meyveleri büyük şehirlerdeki hallere ve marketlere satıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.