SON DAKİKA
Hava Durumu

NEREDE O ESKİ OYUNLAR!

Gürhan Adana'nın Yenişehir Yazıtı kitabından 'NEREDE O ESKİ OYUNLAR!'

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2021 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2021 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
NEREDE O ESKİ OYUNLAR!

Eğlence kültürü, belki de insanlığın en yaratıcı özelliklerinin başında geliyor. Çağlar boyunca süregelen eğlenme biçimleri, günümüzde de sık sık değişiyor hiç kuşkusuz. Yıllar öncesine ait bir eğlenceyi günümüzde kimse hatırlamayabiliyor. Özellikle kırsal alana aitse bu…

Yenişehir Selimiye köylüleri, eğlence kültürlerini inatla korumaya çalışıyorlar. Hıdrellez kutlamalarından tutun da ip çekme ve balon patlatma yarışmalarına kadar birçok etkinlik sürdürülüyor.

Kızılhisar Köyü’nde ise genç kızlar asırlık çınar ağacının altında vakit geçiriyorlar.
Kurdukları salıncakta sallanıyorlar. Hepsinin yüzünde farklı bir heyecan ve mutluluk okunuyor. Çok keyif aldıklarını söylüyorlar.
Eğlencenin gürültülüsü ya da sessizi var mıdır; varsa bile hangisi daha çok beğenilir bilinmez. Ama kırsaldaki eğlenme yollarını da hafi fe almamak gerekiyor.

50-60 yıl öncesini anımsayanların anlattıklarına bakılırsa, daha sosyal ve renkli eğlenceler düzenlenirmiş o yıllarda.
Geceleri köy odalarında tiyatro oyunları oynanırmış. Bu küçük oyunlarda aile geçimsizliği, bir hayvan alışverişindeki hazarlık, birbirini seven gençlerin birbirlerine kaçmaları konu edilirmiş.

Bazı köylerde kızlar ve gençler bir arada oyun oynayabiliyormuş. Oyunlar çoğunlukla ayrı ayrı mekânlarda gerçekleşirmiş. Ayrı mekânlardaki oyunlarda, oyun gereği kızlardan bazıları erkek, erkek grubundakilerden bazıları kız kılığına girermiş. Bir arada oynanmayan oyundaki oyuncu yokluğu böyle halledilirmiş.

Erkekler arasında mendil vurma, yüzük saklama oyunları oynanır, kaybedenler helva ya da çerez getirerek cezasını ödermiş.
Bazı köylerde kadınlar bir ağacın altında toplanır, ağacı süsler ve çevresine mum dizerlermiş. Burada oyunlar oynanır, şarkılar söylenirmiş. Mendil kapma yarışması ise, bu eğlencenin vazgeçilmez bir parçasıymış. (22 Ağustos 2001)
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.