SON DAKİKA
Hava Durumu

MALKOÇOĞLU BALİ BEY'İN KABRİ YENİŞEHİR'DE Mİ?

Kimi tarihçiler tarafından, Cüneyt Arkın filmlerine konu olan, Osmanlı döneminde halk arasında efsaneleşmiş kahraman akıncı beyi Malkoçoğlu Bali Bey’in kabrinin Yenişehir’de olduğu iddia ediliyor. Yerel tarih araştırmalarıyla tanınan Mesut Biçer, iddiaların akademisyenlerce incelenmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2021 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2021 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
MALKOÇOĞLU BALİ BEY'İN KABRİ YENİŞEHİR'DE Mİ?



ÖZEL HABER - ERTAN ADANA
Yenişehir ilçe merkezinde Çarşı Camii olarak bilinen Balibey Camii'nin arka bahçesindeki mezarlardan birinin, Cüneyt Arkın'ın filmlerine konu olan, Osmanlı döneminde halk arasında efsaneleşmiş kahraman Malkoçoğlu Bali Bey’e ait olduğu iddia ediliyor.



     Caminin bahçesindeki iki mezar bulunduğuna dikkat çeken yerel tarih araştırmacısı Mesut Biçer, şunları kaydetti: “Malkoçoğlu Bali Bey Osmanlı döneminde akıncı beyliği aile silsilesi ile gelen aslen Bosnalı Malkoç sülalesinin bir ferdidir. 15. yüzyılda yaşamış olan Bali Bey, cenk meydanlarında gösterdiği üstün başarıları ile daha o dönemde halk tarafından benimsenmiş ve adeta efsaneleştirilmiş bir kahramandır. Malkoçoğlu’nun ölümünün ardından Anadolu’da birçok kentte kendisini benimseyen halk tarafından anıt mezarlar oluşturulmuştur.



Yenişehir’de halk tarafından daha ziyade Çarşı Camii olarak bilinen Bali Bey Camii'nin arka bahçesinde yer alan mezarlardan birinin Malkoçoğlu Bali Bey’e diğerinin ise aile fertlerinden birisine ait olduğu birçok tarihçi tarafından yorumlanmaktadır. Gerçekte de mezar taşlarının üzerini okuduğumuzda bir mezar taşında “Balig Beg” ifadesi yer alırken bu mezar taşı 910/1504 tarihli diğer mezar taşın ise isim okunamazken 956/1549 tarihi olduğunu görmekteyiz. Bali Bey Camisi aslında bir külliyeden oluşmaktadır. Cami’ye bağlı Han maalesef günümüze dek ulaşamamış.



Hanın ayakta olduğu dönemde han bölgesi eski kasaplar aralığı ve ayakkabıcılar çarşısını içerine alan bir mekândı. Bugün handan geriye kalan eski kasaplar aralığındaki kemerdir sadece. Cami ise yan mnekanlı tabhaneli camiler sınıfından beş mihraba sahip ender mimarisi olan bir camidir. Aile kökü olarak Bosnalı olan, aile bireylerinin silsile yolu ile Osmanlı ordusunda akıncı görevi gördüğü Malkoç boyunun 15. yüzyılda yaşamış Malkoçoğlu Bali Bey olarak bilinen akıncı beyidir. Fevkalade cesur, gözü pek, sadık ve kabiliyetli bir kişiliğe sahipti.



Sultan II. Beyazıd döneminde Silistre Beylerbeyliği vazifesinde bulundu. Bu görevde iken isyan eden Eflak Voyvodasına karşı gönderilen Osmanlı ordusuna destekte bulundu. Yine aynı görevde iken Macaristan’a ordu sevk ederek Varadin Kalesi ile pek çok yerin Osmanlı topraklarına katılmasını sağladı.



Daha sonra Prut Nehri'ni geçerek Akkerman Kalesi'ni ele geçirmek isteyen Buğdan Voyvodasını ordusuyla hezimete uğrattı. 1498 yılında 40 bin kişilik ordusu ile Lehistan üzerine akınlar yaparak Varşova şehrine kadar uzanmış ve büyük bir zafer kazanmıştı. Bu akınları sırasında tam 10 bin esir ve pek çok harp ganimeti ile dönmüştü."








 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.