SON DAKİKA
Hava Durumu

Koyun yününden vazgeçemiyorlar

Yenişehir'de 1,5 ay süren koyun kırkımı çalışmaları tamamlandı. Koyun kırkımından elde edilen yünler ev ve avluların kuruluklarına asılarak havalanmaya bırakılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2021 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2021 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Koyun yününden vazgeçemiyorlar



ÖZEL HABER: KAAN KOÇAK
"KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGIN"

Eski yaşam biçimlerine ait bazı alışkanlıklar özellikle köylerde hâlâ sürdürülmeye çalışılıyor. Alışkanlıklarından vazgeçemeyenler, büyüklerinden gördüklerini yaşatmaya devam ediyorlar.
Yenişehir Marmaracık Köyü sakinleri de yoğun olarak koyun yetiştiriciliği yapılıyorlar. Muhtar Mithat Arı, koyunlardan elde ettikleri yapağılardan artık yün çorap ve kazak örülmediğini, ancak yatak, yorgan ve yastık doldurulduğunu anlattı.

 

"YAZIN SERİN KIŞIN SICAK TUTAR"

Koyun kırkımından elde ettikleri yünleri, evlerin avlularındaki kuruluklara asarak havalandırdıklarını söyleyen Muhtar Arı, "Evlerin bahçe ve çatılarında yünleri iplere mandallarla tutturarak asıyoruz. Yün yatakta uyumak gibisi yoktur, insan çok rahat eder. Ayrıca, yazın serin, kışın ise sıcak tutar" diyen Arı, "Her ne kadar kullanımı epey azalsa da kıymetini bilenler, yünden vazgeçemiyorlar" diye konuştu.


 
     Koyun kırkımından elde edilen yünler, bugünlerde evlerin kuruluklarına iplerle asılarak kurutulmaya bırakılıyor. Köylerde evlerin bahçe ve çatılarına iplere mandallarla tutturulmuş yünler dikkat çekiyor.
     Yenişehir Marmaracık Köyü'nde de yoğun biçimde koyun yetiştiriciliği yapılıyor. Muhtar Mithat Arı, artık yün çorap ve kazak örülmediğini, ancak yatak, yorgan ve yastık doldurulduğunu anlattı. Arı, "Yün yatakta uyumak gibisi yoktur, insan çok rahat eder. Ayrıca, yazın serin, kışın ise sıcak tutar" dedi.
     30 yıl öncesine kadar koyun yününün revaçta olduğunun altını çizen Arı, "Örneğin, kız istemeye gelen aileden altın ve ev eşyası gibi talepler arasında yün de vardı. Erkek tarafı, düğün öncesi yünleri getirir, kız tarafı da bu yünlerden yatak, yorgan doldurur, çorap ve kazak örerdi" diye konuştu.
     Koyun yetiştiricilerinin elde ettikleri yünleri köylerindeki komşulara ya da tüccara sattığını söyleyen Arı, "Her ne kadar kullanımı epey azalsa da kıymetini bilenler, yünden vazgeçemiyorlar" diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.