SON DAKİKA
Hava Durumu

GENÇLER ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2022 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2022 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
GENÇLER ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ

"ÜRETİM OLUMSUZ ETKİLENİR"
Birçok devlet desteği ve teşvikine rağmen, tarım ve hayvancılıkla uğraşan gençlerin sayısında azalma olduğu belirten Süt Üreticileri Birliği Başkanı Tuna, köylerde yaşayan gençlerin daha iyi bir hayat kurabilmek için büyük şehirlere göç ettiğini söyledi.
 
"VERİLER AZALIŞI GÖSTERİYOR"
2022 yılı mart ayı verilerine göre Yenişehir'de toplam 898 kişinin süt üretimi amacıyla hayvan yetiştirdiğini anlatan Tuna, "Ne yazık ki bu 898 kişinin içinde 30 yaş altı sadece 9 üretici var. 30-40 yaş arası 61 kişi, 40-50 yaş arası 181 kişi, 50-60 yaş arası 362 kişi, 60-70 yaş arası 238 kişi ve 70 yaş üstü 47 kişi hayvancılıkla uğraşıyor" dedi.
 
"DESTEKLER ÇEŞİTLENDİRİLMELİ"
Üreticilere verilen devlet desteklerini hatırlatan Tuna, kırsal kalkınma projelerinde de gençlere öncelik tanındığını ifade etti. Tuna, "Bu gibi projelerin daha da yaygınlaştırılması ve genç üreticilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerekir" diye konuştu.
 

1) Süt inekçiliği yapanların sayısının azaldığını vurgulayan Tuna, "10 yıl önce süt inekçiliği yapanların sayısı 3 bin 265'ti. Yine 10 yıl önce günlük süt üretimi 290 tona kadar çıkmıştı. Bugün ise 160 tona kadar geriledi" dedi.
 
Yenişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, köylerde yaşayan gençlerin daha iyi bir hayat kurabilmek için büyük şehirlere göç etmesinin tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirtti.
Tuna, gençlerin doğup büyüdükleri köylerde yaşamlarını sürdürmeleri ve hayvan yetiştiriciliğini sürdürerek bu alanda yeni yatırımlara ve üretime yönelmeleri için destek ve teşviklerin artırılmasını istedi.
     Genç neslin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden çekildiğine işaret eden Tuna, gençlerin bu alanda kalması için hayvan yetiştiriciliğinin özendirilerek devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
     Bugüne değin verilen teşvik ve destekleri önemsediklerini ifade eden Tuna, gençlerin sosyal güvenceleri için sigorta primlerinin de devlet tarafından ödenmesi gerektiğine işaret etti.
     Tarım ve hayvancılık alanlarındaki üretim bakımından gençlerin arkadan gelmemesinin ilerleyen dönemlerde Türk ekonomisi için mutlaka sıkıntı yaratacağını dile getiren Tuna, "Unutulmamalıdır ki birçok fabrikanın hammaddesi tarım ve hayvancılık alanlardaki üretimin sonucudur" dedi.
     Yenişehir'de süt üretimi için hayvancılıkla uğraşanların sayısının 2022 yılı mart ayı verilerine göre 898 olduğunu söyleyen Tuna, "Ne yazık ki bu 898 kişiden 30 yaş altı üretici sadece 9 kişi kalmış. 30-40 yaş arası 61 kişi, 40-50 yaş arası 181 kişi, 50-60 yaş arası 362 kişi, 60-70 yaş arası 238 kişi ve 70 yaş üstü 47 kişi hayvancılıkla uğraşıyor" dedi.
    Tuna, "Tabloya bakınca 50-70 yaş arasındaki üreticilerimizin toplam sayısı 700'ü buluyor. Bu üreticilerimiz de her an üretimden çekilebilir. Arkadan gelen gençlerimizin sayısının çok az olması ülkemizin ekonomik geleceği için oldukça düşündürücüdür. Bu yüzden gençlerin hayvancılık ve tarım sektörüne özendirilmesi için adımlar atarak yeni önlemler alınmalıdır" diye konuştu.
     Ziraat Bankası tarafından 40 yaş altı kişilere hayvancılık ve tarım üretimi için 500 bin liraya kadar faizsiz kredi verildiğini hatırlatan Tuna, bu kredinin 2 yıl ödemesiz sonraki 5 yıl ödemeli olduğunu kaydetti.
     Kırsal kalkınma projelerinden de gençlere öncelik tanındığını ifade eden Tuna, "Bu gibi projelerin daha da yaygınlaştırılması ve sosyal güvence primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerekir" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.