SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiftçinin yüzünü ayçiçeği güldürdü

Yenişehir 307 Sayılı Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, geçen sezonun oldukça verimli geçtiğini belirterek, "Yağlık ayçiçeği ekicileri kazançlarından memnunlar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2022 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2022 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Çiftçinin yüzünü ayçiçeği güldürdü

307 Salı Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi'ne üye çiftçilerin geçen sezon ekimini yaptıkları yağlık ayçiçeğinin kazancından yüzleri güldü. Çiftçiler, yağlık ayçiçeğinden ton başına ortalama 6 bin lira kazanç elde ettiler.

Yenişehir'de üretilen ürünün bin 800 tonunun kooperatif tarafından kendilerinin aldığını, 3 bin tonunun ise tüccar tarafından satın alındığını belirten Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, "Kooperatifimiz ortağı çiftçilerimizin kazancının artmasından ötürü bizler de son derece mutluyuz. İlerleyen dönellerde yağlık ayçiçeği eken çiftçilerimizin kazancının daha da artacağına inanıyoruz" dedi.

"BİRKAÇ AY SONRA EKİMLER BAŞLIYOR"
Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi olarak Tohumcular Alt Birliği'nin üyesi olduklarını hatırlatan Çetin, Yenişehirli ayçiçeği ekicilerini yeni çıkan tohumları önererek verim ve kaliteyi artırmayı da amaçladıklarını ifade etti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün tohum firmalarından tohumları alıp deneme ekimleri yapıyoruz. İlçemizin iklim koşullarına uygun olanları çiftçilerimize öneriyoruz. Tohum teslimini sezona vadeli satışlar olarak gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki şubat ayı sonu ve mart ayı başında yeni sezonunun ürünlerinin ekimi başlayacak."

Her yıl mart ve nisan aylarında ekimi yapılan yağlık ayçiçeklerinin 1 ay önce başlayan hasadı sürüyor. Çiftçinin bu umutlu bekleyişinin gerçeğe dönüştüğünü belirten Yenişehir 307 Sayılı Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, “Geçen yılki kazanç ve verimi bu yıl da elde ettik, gelecek yıl yağlık ayçiçeği ekiminde artış bekliyoruz” dedi.

     28 bin dönüm alanda yağlık ayçiçeği yetiştirildiğini anlatan Çetin, hava koşullarının olumlu etkisiyle çiftçinin kazancının arttığını kaydetti. Bahar aylarındaki yağmurların ürünün gelişimine olumlu etkisi olduğunu anlatan Çetin, “Geçen yıl kırsal alanlarda 1 dönümden 180, ovada ise 350 kilo verim alınmıştı. Dönüm başına alınan verim ortalama 250 kilo olmuştu. Bu yıl ise kırsal alanlarda 250, ovada ise 350 kilo rekolte elde edildi" dedi.

     Sulu tarım yapılamayan kırsal arazilere sahip bölgelerde yağlık ayçiçeğinin önemli bir gelir kapısı oluşturduğunu ifade eden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl ham yağ oranı yüzde 39 ile yüzde 48 arasında ölçülen ürünün ton fiyatı bin 450 ile bin 700 TL arasında değişmişti. Ayrıca, kilo başına 30 kuruş da devlet desteği belirlenmişti. Bu yıl ise kooperatife teslim edilen ürünün ham yağ oranı yüzde 40 ile yüzde 52 olarak ölçüldü ve ton başı alım bedelleri bin 580 ile bin 800 TL arasında değişti. Yağ oranı ve verim arttıkça çiftçimizin kazancı da artıyor."

     Çiftçiyi yağlık ayçiçeği ekimine yöneltmek için girişimler yaptıklarının altını çizen Çetin, gelecek yıl ekim yapılan alanların daha da artacağına inandığını kaydetti. Çetin sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle sulu tarım yapılamayan kırsal alanlarda yağlık ayçiçeği ekiminde artış görüyoruz. Bu yıl 28 bin dönüm alana yağlık ayçiçeği ekimi yapıldı. Yağışların ve verimin artış göstermesi sayesinde çiftçimizin eline daha çok kazanç geçti. Bu olumlu gelişmenin etkisiyle, gelecek yıl ekim yapılan alanların 25 bin dönüme çıkmasını, çiftçimiz buğday ve arpanın yerine yağlık ayçiçeğini tercih etmesini bekliyoruz."

     Yenişehir’de, Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin çiftçiden aldığı yağlık ayçekirdekleri, Karacabey’deki Trakya Birlik Yağ Entegre Tesisleri’ne teslim ediliyor.   






 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.