SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiftçinin yüzü kapya ile güldü

Bu sezon birçok üründen beklediği kazancı elde edemeyen Yenişehirli çiftçilerin yüzü salça yapımında kullanılan kapya biberle güldü.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2021 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Çiftçinin yüzü kapya ile güldü

"KAPYA BİBERLE UMUTLAR ARTTI"
Bu yıl 9 bin dönüm alana ekimi yapılan ve yağlık biber olarak da adlandırılan kapya biberler hasadın ilk günlerinde 2,5 liradan alıcı buluyor. Bu alım fiyatının ilerleyen günlerde düşmemesi durumunda çiftçinin bu üründen para kazanabileceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, "Yenişehirli çiftçimiz sezonun başlangıcından bu yana hiçbir üründen beklediği kazancı elde edememişti. Şimdiyse kapya biberle umutlar arttı" diye konuştu.


 
"EKİM ALANLARI BİN DÖNÜM AZALDI"
Geçen yıl sezonun 3 liradan açıldığını, ancak bir süre sonra tüccarın alım fiyatının 80 kuruşa kadar gerildiğini ifade eden Aktaş, bu sezon da aynı kötü sürprizle karşılaşmak istemediklerini vurguladı. Geçen yıl para kazanamayan çiftçilerin bir kısmının ekim yapmadığını ve ekim alanlarında bin dönüm kadar bir azalma görüldüğünü belirten Aktaş, "Salça yapımının önümüzdeki günlerde artmasıyla kapya biberin fiyatının da yükselmesini bekliyoruz" dedi.


 
     Çiftçinin kapya biberden elde ettiği kazancın her yıl değiştiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu yıl sezonun 2,5 liradan açılmasıyla birlikte umutlarının arttığını belirtti.
     Geçen yıl 10 bin dönüm alana ekimi yapılan ve beklenen kazancın elde edilmediği üründe bu yıl bin dönümlük bir daralmanın söz konusu olduğunu anlatan Aktaş, "Ancak sezonun açılış fiyatı çiftçimizi hem sevindirdi hem umutlandırdı. 2,5 liradan başlayan sezonun en azından bu fiyattan alımının sürmesini bekliyor ve umut ediyoruz" dedi.
     Bu sezon çiftçinin bugüne kadar hasat edip satışa sunduğu ürünlerden beklediği kazancı elde edemediğini ifade eden Aktaş, "En azından kapya biberle yüzümüzün gülmesini istiyoruz" dedi.
     Alım yapan tüccarların ürünü hallere gönderdiğine işaret eden Aktaş, ihracatçı firmaların ise ürüne 3 lira ile 3,5 lira arasında değişen fiyatlar biçtiğini kaydetti.
     Biber salçası yapımında kullanılan yağ biberi için pazar sorunu yaşanmadığını söyleyen Aktaş sözlerini şöyle tamamladı: "Birçok evde salçalar kazanlarda pişiriliyor. Bu gelenek halen sürüyor. Çevre il ve ilçelerden gelen tüccarlar da salça yapımında kullanılan yağ biberine rağbet gösteriyorlar" dedi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.