SON DAKİKA
Hava Durumu

BUZAĞILARI KÜPELETMEYİ İHMAL ETMEYİN

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Tuna, yeni doğan buzağıların küpeletilmesi konusunda hayvan yetiştiricilerini duyarlı olmaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2021 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 15:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
BUZAĞILARI KÜPELETMEYİ İHMAL ETMEYİN

"BİRÇOK HAKTAN YARARLANAMIYOR"
Yeni doğan buzağılarını küpeleterek kayıt altına aldırmayan hayvan yetiştiricileri birçok haktan yararlanamıyor. Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, "Küpesiz hayvanların satışı yapılamıyor, bu hayvanlar bir yerden bir yere nakledilemiyor. Bu hayvanlar için devlet desteği de alınamıyor. Küpesiz hayvanlardan doğan buzağıların da satışı yapılamadığı gibi nakledilemiyor ve devlet desteğinden mahrum kalıyor" dedi.



"BUZAĞIYA KÜPEYİ BİRLİK TAKIYOR"
Buzağıları küpeletmeyen hayvan yetiştiricilerinin bunların yanında hayvanların aşılarının yapılmamış olması nedeniyle bulaşıcı hastalık yayma riski de yarattığına işaret eden Tuna, "1 yıl içinde ilçede yaklaşık 10-11 bin buzağı doğuyor. Artık yeni doğan buzağılara küpe takılması işini Süt Birliği olarak biz gerçekleştiriyoruz. Hayvan yetiştiricilerimizin yeni doğan buzağılarına 3 ay içinde küpe taktırmaları gerekiyor" diye konuştu.

Yeni doğan buzağıların küpeletilmesi konusunda hayvan yetiştiricilerini duyarlı olmaya çağıran Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Tuna, bu işlemin yaptırılmasının sayısız yararı olduğunu belirtti. 1 yıl içinde ilçede yaklaşık 10-11 bin buzağının doğduğunu anlatan Tuna, "Kimi hayvan yetiştiricilerimizin yeni doğan buzağılarına küpe taktırmadıklarını, bu nedenle birçok haktan yararlanamadığını görüyoruz. Hayvan yetiştiricilerimizi bu konuda sık sık uyarmayı sürdüreceğiz" dedi.



"KÜPE İŞLEMLERİNİ BİRLİK YAPIYOR"
     Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri ile protokol yaptıklarını hatırlatan Tuna, "Artık yeni doğan buzağılara küpe takılması işini Süt Birliği olarak biz gerçekleştiriyoruz. Hayvan yetiştiricilerimizin yeni doğan buzağılarına 3 ay içinde küpe taktırmaları gerekiyor. Küpesiz hayvanların satışı yapılamıyor, bu hayvanlar bir yerden bir yere nakledilemiyor. Bu hayvanlar için devlet desteği de alınamıyor. Küpesiz hayvanlardan doğan buzağıların da satışı yapılamadığı gibi nakledilemiyor ve devlet desteğinden mahrum kalıyor" dedi.



"BULAŞICI HASTALIK YAYABİLİR"
     Küpesiz hayvanların aşılarının yapılmamış olması nedeniyle bulaşıcı hastalık yayma olasılığının bulunduğunu vurgulayan Tuna, "Bu hayvanlar adeta nüfus cüzdansız şahıs gibi işlem görüyor. Sahibine para cezası düzenleniyor. Hayvan ise aşıları yapılıp küpesi takılıyor. Ardından işlemleri yapılıp kayıt altına alınıyor" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.