SON DAKİKA
Hava Durumu

Buğday üreticisi sezondan umutlu

Yenişehir'de son günlerdeki yağışların buğday rekoltesine olumlu yansıyacağı belirtiliyor. 1 dönümden alınan buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış göstermesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2021 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2021 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Buğday üreticisi sezondan umutlu



ÖZEL HABER: ERTAN ADANA
"REKOLTE ARTIŞI BEKLİYORUZ"

Yenişehir'de yaklaşık 120 bin dönüm alana ekimi yapılan buğday ürününde rekolte artışı beklentisi son yağışlarla birlikte daha da arttı. Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, bu yıl kalite ve verim artışı beklediklerini söyledi. Geçen yıl 300 kilo rekolte elde edilen kıraç arazilerde bu yıl rekoltenin 400 kiloya, verimli arazilerde ise 400 kilodan 500 kiloya kadar çıkmasının beklendiğini kaydetti.

"TMO ALIM MERKEZİ KURACAK"
     Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ilçede bazı yıllar geçici alım merkezi kurduğunu hatırlatan Aktaş, bu yönde girişimleri sürdürdüklerini belirtti. Belediyenin önceki yıl, Yenimahalle'deki Belediye Sebze Pazarı'nın karşısında bulunan 5 dönümlük bir araziyi hasat sezon boyunca kullanmak üzere TMO'ya ücretsiz olarak tahsis ettiklerini söyleyen Aktaş, TMO'nun ilçeden alım yapmasının piyasaya denge getirdiğine dikkat çekti.



Buğday üreticisi sezondan umutlu
     Ay sonunda başlayacak olan buğday hasadı öncesi alım hazırlıkları da sürüyor. Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, buğdayda rekolte artışı beklediklerini yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ilçede geçici bir alım merkezi kurması için girişimler yaptıklarını anlattı.
     Özellikle son yağmur yağışlarının buğdayların olumlu gelişimine katkısının görüldüğünü ifade eden Aktaş, bu gelişmenin buğday rekoltesine yansımasını beklediklerini vurguladı. Aktaş, "Geçen yıl kıraç arazilere sahip bölgelerde dönüme 300 kilo kadar rekolte elde edilirken, bu yılki beklenti 400 kiloya kadar yakseldi. Ayrıca geçen yıl 400 kilo kadar rekolte sağlanan verimli bölgelerdeki tarlalardan bu sezon 500 kiloya kadar ürün sağlayabileceğiz" diye konuştu.

"TMO İÇİN GİRİŞİM YAPIYORUZ"
     Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bazı yıllar ilçede geçici alım merkezi kurduğunu hatırlatan Aktaş, bu girişimlerden olumlu sonuç almayı umduklarını anlattı. TMO'nun alım merkezinin, buğday piyasasında çiftçiye alternatif pazar oluşturacağına dikkat çeken Aktaş, "TMO'nun alım yapması, satış fiyatlarını çiftçinin lehine etkileyecektir. Ayrıca çiftçinin böylece ikinci bir seçeneği olacak" şeklinde konuştu.

"BAZI BÖLGELERDE BUĞDAY FİYATLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR"
     Ülkenin bazı bölgelerinde buğday hasadının başladığının altını çizen Aktaş sözlerini şöyle tamamladı: "1. sınıf buğdayın tonu 2 bin 200 lira olarak açıklanmıştı. Fakat tüccar 2 bin 400 liraya kadar fiyatı yükseltti. 1750 lira olarak açıklanan arpanın fiyatı ise 2 bin 300 liraya kadar yükseldi. Tüccara verilen ürünün satış fiyatlarındaki yükselmenin Bursa bölgesinde de gerçekleşmesini bekleyeceğiz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.