SON DAKİKA
Hava Durumu

Biber ne üzdü ne de güldürdü

Yenişehir Ovası'nda bu yıl 25 bin dönüm alanda yetiştirilen biber çeşitleri inişli çıkışlı piyasa koşullarının etkisiyle çiftçiye para kazandırmadı.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2021 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2021 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Biber ne üzdü ne de güldürdü



UMUTLAR GELECEK SEZONA KALDI

Aynı sezon içinde 2 kez ekim ve dikim yapılan Yenişehir Ovası'nda biber yetiştiricileri umduğunu bulamadı. 1'inci el dikimlerden kazanç sağlayamayan çiftçiler, 2'nci el biber çeşitlerinin satış fiyatlarının yükselmesine rağmen umduklarını bulamadılar. Sezon sonuna gelindiği bugünlerde biber çeşitlerindeki artış da çiftçilerin maliyetlerini karşılayamadı. Çiftçiler umutlarını gelecek sezona bıraktı.



"FİYAT ARTIŞI YETERLİ DEĞİL"
Mayıs ayında dikilen 1'inci turfanda biber çeşitlerinin tüccara satış fiyatının 1,5 liraya kadar düştüğünü hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, 2'nci turfanda ürünlerin son günlerde fiyatlarının artışa geçmesinin yeterli gelmediğini belirtti. Aktaş, biber çeşitleri yetiştiren çiftçilerin bu sezon para kazanamadığını sözlerine ekledi.



 Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, bu sezon biber çeşitleri yetiştiren çiftçilerin bekledikleri kazancı elde edemediğini belirtti. Sezonun ilk günlerinde 1'inci turfanda biber çeşitlerinin hasadının yapılıp piyasaya sunulmasının ardından satış fiyatlarının 1,5 liraya kadar gerilediğini vurgulayan Aktaş, "O günlerde düşük fiyatlar yüzünden çiftçimiz zarar etmişti. Biberler çok düşük fiyatlardan satılmak yerine tarlada toplanmadı ve kızarması için beklendi. Kırmızıya bırakılan bu biberler bir süre sonra sos yapılmak üzere salça fabrikalarına gönderildi" dedi.



     2'nci turfanda biber çeşitlerinin ise ağustos ayının sonunda hasat edilmeye başlandığını söyleyen Aktaş, "Her ne kadar son günlerde fiyatlarda artış görülse de bu artış 1'inci turfanda ürünlerde gerçekleşen zararı karşılamakta oldukça uzak. Bugünlerde 2'nci turfanda biber çeşitlerinin kilosu 5 liraya kadar alıcı buluyor. Ancak bu yükseliş 1'inci turfanda ürünlerde gerçekleşen zararı karşılamıyor" diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.