SON DAKİKA
Hava Durumu

5 Aralık kutlu olsun

29 Ekim Kadınları Derneği, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin Yıldönümünde Yenişehir Belediye Meclisi'nde görev yapan kadın üyeleri ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2021 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2021 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
5 Aralık kutlu olsun

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin Yıldönümünü kutladılar. Dernek üyeleri Yenişehir Belediye Meclis Toplantısı'na giderek, Belediye Meclisi'nde görev yapan kadınlara başarı dileklerini ilettiler.

  1934 yılında Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türk kadınının en önemli demokratik hakkına kavuştuğunu ifade eden 29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar bir basın açıklaması yaptı. Kayar açıklamasında şunları kaydetti:  
"5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verildiği Gün Kutlu Olsun.

Bundan 87 yıl önce, 5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve, Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile ülkemizde kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma İhtiyar Meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM'ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Böylece kadınlar TBMM’deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5’ini oluşturdular.

Ve her zaman ki mükemmel öngörüsü ve kararlılığıyla Atatürk sayesinde, Cumhuriyet sayesinde Türk Kadınlarına hak ettikleri yerde, olmaları gereken görev başlarında bulunma olanağı yine  birçok batı ülkesinden yıllar önce sağlanmış oldu. Biz 29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi olarak, kazandığımız haklarımızla bugün Belediye Meclisi içerisinde görev alan kadın meclis üyelerini ziyaret ederek onları kutlamak istedik ve Ata'mıza bir kez daha minnettarlığımızı sunduk."






 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.