SON DAKİKA
Hava Durumu

"TARIM REFORMU YAPILMALIDIR"

Yeniden Refah Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Yılgın, parti lokalinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2022 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2022 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"TARIM REFORMU YAPILMALIDIR"

"İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL"
Yeniden Refah Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Ümit Yılgın, tarım ve hayvancılıktaki son durumu değerlendirdi. Tarım ve hayvancılığın içinde bulunduğu zor durumu örnekler vererek anlatan Yılgın, ithalatın çözüm olmadığının görülmesi gerektiğini belirtti.
 
"KRİZE DOĞRU GİDİYORUZ"
Halen önlem alınmıyor olmasının işin bir başka üzücü tarafını oluşturduğunu ifade eden Yılgın, "Bu durum böyle sürerse 2007-2008 yılından daha kötü bir duruma geleceğiz. Hem et ve et ürünleri yönünden hem de süt ve süt ürünleri bakımından krize doğru gidiyoruz" dedi.

"ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ"
Çiftçinin ve hayvan yetiştiricisinin yanında olmayı sürdüreceklerini söyleyen Yılgın, "Hazırladığımız milli tarım politikalarımızla çiftçimizin ve hayvancımızın emeğinin karşılığını alabildiği refah içerisinde bir üretim sistemini hayata geçireceğiz inşallah" dedi.

 
 
Yeniden Refah Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Ümit Yılgın, yaptığı basın açıklamasında çiftçinin sorunlarını dile getirdi. Tarım ve hayvancılığın içinde bulunduğu zor durumu örnekler vererek anlatan Yılgın, ithalatın çözüm olmadığının görülmesi gerektiğine işaret etti. Yılgın, "İşin üzücü tarafı halen bir önlem alınamıyor. Bu durum böyle devam ederse 2007-2008 yılından daha kötü bir duruma geleceğiz. Aynı zamanda vatandaşımızın tükettiği hem et ve et ürünleri yönünden hem de süt ve süt ürünleri bakımından krize doğru gidiyoruz" dedi. Avrupa Birliği'nin dayatmalarına kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Yılgın'ın açıklaması şöyle:

 Basın açıklamamıza Yenişehir ilçemizle ilgili bazı istatistik bilgileri vererek başlamak istiyorum.
Yenişehir ziraat odamızın verilerine göre
ÇKS ye kayıtlı tarım arazilerimiz 300.000 dönüm
ÇKS kaydı olmayan arazimiz 220 000 dönüm 
Toplam 520 000 dönüm ekilebilir arazimiz vardır
Sulama birliği uhdesinde;
Y. A. S. İle sulanan arazi 50 000 dönüm
Boğazköy barajı ile sulanan arazi 116 000 dönüm
Son bir yılda su fiyatları ile ilgili değişim;
Y.a.s.  Sistemi 45 krş. dan 4 kat artarak 1,7 TL
Boğazköy barajı 20 krş. dan 3 kat aratarak 60 krş. yükselmiştir.
Elektrik zammı 1 yıl öncesine göre yaklaşık %130 artmıştır
Yüksek enerji maliyetleri bahane edilerek yapılan bu zamların elektrik zammı ile izah edilmesi mümkün değildir.
Bu sulama ücretlerinin çiftçimiz tarafından ödenmesi mümkün değildir.
Diğer tarım giderleri
Mazot bir yılda 4 kat
Gübre 1 yılda 5 kat
Tarım ilaçları 4 ile 5 kat artmıştır
Tarımda kullanılan ekip ekipmanlarda da çok ciddi fiyat artışları olmuştur
Buna karşılık
Tarım bakanlığımızın bölgemizde yetişen bazı ürünler ile ilgili destekleme rakamları da şöyledir:
                        MAZOT        GÜBRE       TOPLAM
ARPA, BUĞDAY, ÇAVDAR………………………..…          22                  20                   42
PATETES……………………………………………………..      30                    8                   38
YAĞLIK AYÇİÇEĞİ………………………………………..        29                    8                   37
KURUSOĞAN, YEM BİTKİLERİ   ..……………………..     19                     8                   27
 
 Arpa; buğday, için 16 TL sertifikalı tohum desteği
Bir defaya mahsus dekara 50 TL ek destek ile toplam 116 TL destek yapılacak bunun karşılığı maalesef 10 kg. Üre gübresi satın alamıyor
Faize ödenen bir yılda 300 miyar TL 
KKM’ye mart ve nisan ayında ödenen 16,5 miyar TL
Buna karşılık tarıma ayrılan destek 1 yılda 25,8 miyar TL
Çiftçinin bankalara olan borcu son 20 yılda 2.5 miyar TL’den 70 kat artarak 180 miyar tl yükselmiştir
Sadece bu veri bile Türk çiftçisinin içinde bulunduğu durumu açıkça ortaya koymaktadır
Malumunuz üzere bu yıl çiftçilerimiz yoğun bir şekilde taahhütlü mısır ekim sözleşmesi yapmıştır bazı köylerde taahhütlü mısır ekimi 3 katına çıkmıştır.
Çiftçimizin artan girdi fiyatlarına karşılık üretmek üzere taahhütte bulundukları başta tohumluk ve silajlık mısır olmak üzere bezelyede fasulyede fiyatı artırmak gibi bir imkanları maalesef yok.


Geçen sene çiftçimizin ürettiği kiraz tarladan 5 TL /kg satılmıştı bu yıl fiyat yine aynı buna karşılık vatandaşımız bu kirazı marketlerde pazarlarda 20 -25 TL ye almak durumunda kalıyor. Bu aradaki fark sadece fırsatçılarla izah edilebilir mi? Bu veri bize hem çiftçimizin hem de tüketicimizin mağduriyetini göstermektedir.
Tarım bakanlığımız sudan’ dan Venezüella’dan toprak kiralamak yerine çiftçimize olan desteği reel düzeyde artırmalıdır. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerin bundan 30-40 yıl evvel gerçekleştirmiş olduğu tarımda planlama ve havza bazlı desteklemeler yapılmak suretiyle tarım reformu gerçekleştirmelidir.Hayvancılık tada durum çok farklı değil maalesef Yine ilçemizden örnekler verelim. Yenişehir süt üreticileri birliğinin verilerine göre
  2005 – 2006 yıllarında süt sığırcılığı ile uğraşan kişi sayısı 3.368 iken 2022 yılına geldiğimizde 904 kişiye gerilemiştir.
2008 yılı ilçemizin süt üretimi 220 ton /gün
2022 yılı ilçemizin süt üretimi 160 ton/gün



Bu 160 tonun yaklaşık 70 tonu büyük çiftlikler tarafından üretildiğine göre hayvancılıkla uğraşan köylümüzün süt üretimi maalesef 90 ton/güne gerilemiştir.
Yine hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin yaş ortalaması çok yüksektir bu bize gösteriyor ki gençlerimiz bu işi yapmak istemiyor ve bu işte gelecek görmüyorlar
Buradaki en büyük etken artan yem ve tedavi masraflarına karşılık et ve süt fiyatlarının aynı oranda yükselmemesidir.
Bu verilere göz atacak olursak
Silajlık mızır 35 krş. Dan 1,1 TL ye
Yonca 30 TL’den 80 TL ye sanayi yemi 100 TL den 350 TL ye yükselmiştir.
Buna karşılık süt fiyatı 5 TL’den 7,5 tl.ye
Et fiyatı 60 TL’den 95 TL ye yükselmiştir.
Artan tedavi masraflarımda dikkate alındığında maalesef bu şartlarda hayvancılık zarar etmektedir.


Bir üreticimizin ifadesi aynen şöyledir.’’ yem parasını karşılamak için ahırımdan her ay 1 dana kestirmek zorunda kalıyorum. Buna daha ne kadar dayanabilirim bilmiyorum ‘’
Bu durumun ispatını biraz sonra aşağıda sunacağımız veriler açıkça göstermektedir.
2007 – 2008 yılları arasında süt fiyatlarındaki düşüklük nedeni ile Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon dişi hayvan kesilmişti ve ciddi bir hayvan açığı ile karşı karşıya kalmıştık.
Süt fiyatları birdenbire 2 katına çıkmıştı bu durumu telafi etmek için milyarlarca Euro verip Macaristan’dan Uruguay’ dan Fransa ‘dan dişi hayvan başına yaklaşık 2500 ila 2700 Euro döviz vererek hayvan ithal etmek zorunda kalmıştık.
Aynı durum maalesef bugün de daha şiddetli bir şekilde yaşanıyor.
Ergün 10 binlerce dişi hayvanın mezbahalarda kesildiğini duyuyoruz bu durumu araştırdığımızda girdi maliyetlerinin yüksek buna mukabil ürün fiyatlarının düşük olmasının etkili olduğunu görüyoruz.
İşin üzücü tarafı halen bir önlem alınamıyor bu durum böyle devam ederse 2007-2008 yılından daha kötü bir duruma geleceğiz. Aynı zamanda vatandaşımızın tükettiği hem et ve et ürünleri yönünden hemze süt ve süt ürünleri bakımından krize doğru gidiyoruz. Hadi geçmişte paramız vardı ithal ettik diyelim bugün maalesef bu imkanlarında olmadığını görüyoruz.

Elin macarına, fransızına, uruguaylısı’na vereceğmize kendi köylümüze üreticilerimize neden gerçek manada destek vermiyoruz
Toparlayacak olursak ülkemizde hem tarım hem de hayvancılıkta geriye doğru bir gidiş vardır
Köylerdeki nüfusumuz git gide azalıyor ziyaret ettiğimiz köylerde genç nüfusun olmadığını görüyoruz çünkü gençler bu işi yapmak istemiyor
Sistematik bir şekilde kırsal nüfusun kentlere göç ettiğini müşade ediyoruz bu bize Avrupa birliğinin hükümetimize verdiği ev ödevlerini hatırlatıyor tarım nüfusunu %35 den %5 düşürülmesi projesi hızla gerçekleşiyor
Biz yeniden refah partisi olarak Avrupa birliğinin bu dayatmalarına kesinlikle karşıyız geçmişte olduğu gibi bugünde çiftçimizin ve hayvancımızın yanında olacağız nasıl ki 1996-1997 yıllarında refah yol hükümeti ile çiftçimizin ürünlerine yüksek taban fiyat verdiysek ve girdilerini sübvanse ettiysek bugünde hazırladığımız milli tarım politikalarımızla çiftçimizin ve hayvancımızın daha planlı daha verimli  emeğinin karşılığını alabildiği refah içeresinde sürdürülebilir bir üretim sistemini hayata geçireceğiz inşallah.
Yeniden refah partisi olarak önce imtiyazlılar değil önce millet anlayışını tekrar getireceğiz
Katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.