SON DAKİKA
Hava Durumu

'Mısır üreticisi mağdur edildi'

Aktaş, mısır yetiştiricilerinin kendilerine tohum sağlayan firmayla anlaşmazlığa düştüğünü, soruna köklü çözüm bulabilmek için girişim yaptıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2021 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2021 12:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
'Mısır üreticisi mağdur edildi'

Bu sezon sözleşmeli tarım modeliyle mısır ekimi yapan Yenişehirli çiftçiler, verim düşüklüğü yüzünden sözleşme yaptıkları firmanın düşük ödeme yaptıklarını savundular. Yenişehir'in birçok köyünde aynı sorunla karşılaşıldığını, firmanın bu bölgelerde sözleşmede belirtilen alım fiyatını aynen uyguladığını söyleyen çiftçiler, "Ancak Çelebiköy'de ekim yaptırdıkları çiftçilerin ödemelerinde verim düşüklüğü nedeniyle kesintili ödeme yapıldı" dediler.



Çelebiköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Önder Atlı ise firmanın dağıttığı tohumları ektikten sonra kasım ayının ortalarında hasat ettiklerini belirterek, "Referans alım fiyatı dönüm başına 3 bin 80 lira olarak belirlenmişti. Ancak verim düşük olunca firma bize yaptığı ödemelerde bin 500 lira ile bin 700 lira arasında alım fiyatı uyguladı. Firmanın bu uygulamasına tohumları kendileri verdiği için itiraz ettik ancak sonuç alamadık" dedi.



     Sözleşmeli tarım modelini yıllardır savunduklarını hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ise şunları kaydetti: "Bunun için yoğun girişimler yapmış ve son yıllarda başarılı olmuştuk. Ancak, zamanla aksayan yönler ortaya çıkmaya başladı. Bu aksamalardan biri de bu sezon mısır ekiminde gerçekleşti. Yenişehir Ovası'nda sözleşmeli mısır ekimi yapan çiftçilerin bu sezon beklentilerin altında verim aldıklarını belirten Aktaş, yapılan girişimler sonucu birçok köylerde zararın giderildiğini ancak Çelebiköy'de mağduriyetin sürdüğünü belirtti. Kasım ayının ortasında hasadı tamamlayan Çelebiköylü çiftçilerin zararı sözleşmeli ekim yaptıran firma tarafından karşılanmadı."



     Konunun aksayan yönlerinin giderilmesi ve sözleşmede bazı maddelerin çiftçilerin lehine değiştirilmesi yönünde girişimler yaptıklarını ifade eden Aktaş, bu sorunun takipçisi olduklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.