SON DAKİKA
Hava Durumu

"İHRACAT EN ÖNEMLİ KONU"

  Yenişehir'de düzenlenen toplantıda, ilçede üretilen biber çeşitlerinin ihracatında yaşanan çeşitli aksaklıklar görüşüldü.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2022 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2022 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"İHRACAT EN  ÖNEMLİ KONU"

"ÇİFTÇİNİN SORUNLARI ELE ALINDI"

Yenişehir Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda, ilçeden Avrupa'ya gerçekleştirilen biber ihracatında yaşanan birtakım sıkıntılar görüşüldü. Toplantıda ayrıca ilçe çiftçisinin yaşadığı çeşitli sorunların çözüm beklediği ifade edildi.
 
"ÇALIŞMALARI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Türkiye'nin en önemli konusunun ihracat olduğunu söyleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, çiftçinin ve resmi kurumların çalışmalarını takdirle izlediklerini ifade etti.
 
"GEÇİMİN YÜZDE 80'İ TARIM"

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da ilçenin geçim kaynaklarının yüzde 80'lik bölümünü tarımın oluşturduğunu anlattı. Aktaş konuşmasının sonunda bazı oda üyesi çiftçilerin emekli olmalarının önündeki engellerin kaldırılması için girişim yaptıklarını kaydetti.
 
Aktaş, eski yıllarda ihracatçı firma sayısının 50'leri aştığını ancak son yıllarda bu sayının 20'ye kadar gerilediğini söyledi.
 
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan Türkiye'nin en önemli konusunun ihracat olduğunu söyledi. Yazgan şunları kaydetti: "İhracatın varlığı ülkemizin şu an içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkışının en önemli çözüm aracı. İhracat olmazsa olmazımız. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum, hem Avrupa'ya, hem Kuzeyde Rusya'ya, Uzakdoğu'da Çin, Tayvan, Kore ve Japonya gibi ülkelere mal satabilecek bir ülkeyiz. Çok güzel bir üretim olanaklarına sahibiz. Her geçen gün AB'de yeni karşımıza çıkan rakip ülkelerin kendi üyelerini korumak amacıyla biberlerin analizinde kalıntı limitleri saptıyorlar. AB'deki ihracatımızın en önemli konusu tarımsal üretim yaparken olabildiğince çevreyi koruyan, insan sağlığını düşünen bir ifadeyle karşı karşıya olduğumuz gerçeği. Avrupa'da bir ithalatçı, bir üretim yaparken kendi sağlığını düşünmeyen bir insanın, onu tüketen insanın sağlığını düşünmeyeceğini söyledi. Bu temel konuları dikkate almalıyız. Artık bizler de bu temel konulara özen göstermeliyiz. Çevreyi, kendi sağlığımız, tüketicinin sağlığını korumalıyız. Bu bölgede gerçekten sizleri takdirle anıyoruz. Tarım Müdürlüklerinin analizlerini takdirle karşılaşıyoruz. Tarla biberlerinde üretiminde kalıntı yok ama örtü altında zaman zaman bu limit aşımlarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz."
Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da ilçenin geçim kaynaklarının yüzde 80'lik bölümünü tarımın oluşturduğunu anlattı. Aktaş şunları söyledi: "Üretimin yoğun olduğu bir dönümde sizleri ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Yüzde 80'i tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Biberde Avrupa'ya ihracat 1978 yılında başladı. Oldukça azaldı ihracatçı firma sayısı. Önceleri 50'yi aşkın firma vardı, şimdi 20 ye kadar geriledi sayıları. Yenişehir'de ilçe Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe belediyesi, tüm kurumlar tarım üzerine ilgi alaka ve desteğini göstermektedir. Tarım Bakanlığımızla il ve ilçe müdürlerimizle sorunları sık sık ele alıyoruz."
Aktaş konuşmasının sonunda bazı oda üyesi çiftçilerin emekli olmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Yunus Bayram, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Musa Demir konuşma yaptılar.
Toplantıya Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, MHP İlçe Başkanı Arif Eren, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ihracatçı firma temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.