SON DAKİKA
Hava Durumu

"HASATTAN SONRA ANIZ YAKMAYIN"

Yenişehir Orman İşletme Şefliği yetkilileri, buğday hasadının yaklaşması dolayısıyla çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardılar.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2021 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2021 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"HASATTAN SONRA ANIZ YAKMAYIN"



ÖZEL HABER: KAAN KOÇAK
"ÇEVRE TARLALAR İÇİN DE TEHLİKE"

Her yıl haziran ayı içinde başlayan hasattan kalan ürün saplarının yakılarak yok edilmesi yönteminin olumsuz yönlerine değinen yetkililer, bu yöntemden kesinlikle uzaklaşılması gerektiğini vurguladılar. Yetkililer, "Buğday, arpa ve ayçiçeği saplarının tarlada yakılması sonucunda rüzgârın da etkisiyle alevlerin ormana sıçradığı bilinmektedir. Bu durum büyük yangınlara neden olabiliyor. Bu yüzden çiftçilerimizin anız temizliği için tarlada kalan sapları yakmamaları gerekmektedir" dediler.

"ANIZ YAKMAKTAN VAZGEÇİLMELİ"
Ormanlık alanlardan uzak bölgelerdeki anız yangınlarında kontrolden çıkan alevlerin çiftçinin tarlasındaki ürünlere sıçrayabildiğini vurgulayan yetkililer, "Bu gibi durumlarda çiftçilerimizin hasat ettiği ürünlerine ait kendi balyalarının yandığı da görülmüştür. Bu yüzden hasattan sonra tarlayı temizlemek için anız yakma yönteminden vazgeçilmelidir. Böylece hem doğa, toprak hem orman, hem canlılar ve çiftçinin kendi malı zarar görmemiş olacak" diye konuştular.


 
"HASATTAN SONRA ANIZ YAKMAYIN"
     Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarının yakılarak tarladan uzaklaştırılması yönteminin tehlikelerine değinen Yenişehir Orman İşletme Şefliği yetkilileri, bu yöntemden uzaklaşılmasını istediler.
     Hasadın başlamasına sayılı günler kala Yenişehirli çiftçileri uyaran yetkililer şunları kaydettiler: "Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar tarlada önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılmakta veya –yasak olmasına rağmen- yakılmaktadır. Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarı azalmaktadır. Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. Omurgasızlar yok olmaktadır. Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Toprak verimliliği düşmektedir. Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. - Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. - Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. - Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. - Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. - Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.Anız yakmanın en önemli etkilerinden birisi de kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu artırıcı rol oynamasıdır. - Anız yakmanın hem eğime dik hem de eğime paralel sürümde erozyonu ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir.



"MİLYARLARCA LİRALIK ZARAR MEYDANA GELİYOR"
     Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır: Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.



"HANGİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR"
Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir. Toprak işlemesiz tarım yapılarak tohum doğrudan anıza ekilebilir."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.