SON DAKİKA
Hava Durumu

'Elektrik zammı çiftçiyi çarpar'

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, elektriğe gelen zammın sulama suyunu yeraltından sağlayan çiftçilere ağır bir yük getireceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2022 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2022 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
'Elektrik zammı çiftçiyi çarpar'

Elektrik, akaryakıt ve doğalgaza önceki gece yapılan zamları değerlendiren Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, zammın çiftçileri de olumsuz etkileyeceğini belirtti. Aktaş, zamların tarımsal üretim yapan çiftçilerin maliyetlerini artıracağını, üretim aşamasındaki yükün taşınamaz duruma geleceğini anlattı.

     Çiftçinin üretiminin aksayacağını, tüketicinin ucuz gıdaya ulaşmasının güçleşeceğini ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu zamlar, zaten girdi maliyetlerindeki aşırı artışlarından dolayı üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçimiz  için çok ağır yük getirecektir. Çiftçi nasıl üretecek? Tüketici ucuz gıdaya nasıl ulaşacak? Enerji, gübre ve akaryakıt girdi maliyetlerindeki artışlarla bu şartlarda artık sulu tarımda mısır, pancar , buğday ve arpa üretimi yapılamaz hale geldi."

     Elektrik fiyatlarına, meskenler için ilk 150 kWh altına yüzde 52, 150 kWh üstüne ise yüzde 127 zam geldiğini ifade eden Aktaş, sanayiciye verilen doğalgaza yüzde 50 zam yapıldığını vurguladı. Zammın gübre fiyatlarını da etkileyeceğini söyleyen Aktaş, "Çünkü üüre ve can gübresi doğalgazla üretiliyor" diye konuştu.

     Aktaş sözlerini şöyle tamamladı: "Geldiğimiz noktada ise enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale geldiği belirtilen bir açıklama yapılmıştır. Bunların hepsinin zorunlu olarak zamları beraberinde getirdiğini anladık. Çiftçinin üretim yapabilmesi için maliyetleri her gün yükselmekte, bu artan maliyetlerin aşağıya çekilmesi ise ne zaman gündeme alınacak. Hiç kimse şu ana kadar bir açıklama yapmadı. Bunu da zorunlu olarak görüp bir açıklama bekliyor çiftçimiz."




 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.