SON DAKİKA
Hava Durumu

"Ekilmedik toprağımız kalmasın"

Yenişehir Ziraat Odası ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, tarımda aksayan yönleri açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"Ekilmedik toprağımız kalmasın"

"KİRA SÖZLEŞMESİ ŞARTI KALDIRILSIN"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katıldığı Bursa'daki toplantıda konuşan Aktaş, ÇKS'ye kayıt için gerekli olan arazi sahipleriyle yapılan sözleşme zorunluluğunun kaldırılmasını istedi. Aktaş, "Arazinin mirasçılarına ulaşılamayınca sözleşme yapılamıyor ve çiftçi bu yüzden devlet desteğine başvuramıyor" dedi.

"ÇİFTÇİ KAZANÇ SAĞLAYAMIYOR"

Buğday, yağlık ayçiçeği ve şekerpancarı ekiminden uzaklaşıldığına dikkat çeken Aktaş, "Çiftçimiz bu ürünleri kazanç sağlayamadığı için yetiştirmek vazgeçiyor. Geçmişte bölgede 250 bin ton pancar ekimi yapılırken, son yıllarda 30 bin tonlara kadar geriledi. Bu sorunun giderilmesi için pancarın kilosuna 1,5 TL fiyat verilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"TMO'NUN ALIM FİYATI YÜKSELTİLMELİDİR"

Yağlık ayçiçeğinin ise dünya borsalarına göre fiyatlandırılmasını, ayrıca ton başına 850 TL devlet desteği verilmesini isteyen Aktaş şunları kaydetti: "Buğdayda ise TMO düşük fiyat açıkladığı için 1 kilo bile buğday alımı yapamıyor. Çiftçimiz buğdayını daha yüksek fiyat veren tüccara satıyor."

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katıldığı Bursa'daki toplantıda konuşan Yenişehir Ziraat Odası ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin tarımsal faaliyetlerde karşılaştığı sorunları dile getirdi. Ürün deseni oldukça fazla bir il olan Bursa'daki üretimle ilgili açıklamalar yapan Aktaş, her ilçenin kendine özgü bir ürün deseni olduğuna dikkat çekti. Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekilmedik toprağımız sizin de belirttiğiniz gibi kalmıyor. Ama ÇKS başvurularında aranan arazi sahibiyle yapılmış olan sözleşmenin düzenlemesinde sıkıntılar yaşanıyor. Arazi, birden fazla kişiye miras yolula kalmış ve çiftçi kiraladığı bu arazi için sahipleriyle sözleşme yapmak için bir araya gelemiyor. Bazı mirasçılar başka illerde ya da yurtdışında yaşıyorlar. Sözleşme yapamayınca, ÇKS'ye kayıt yaptıramıyor, sonucunda da mazot ve güre gibi devlet desteklerinden yararlanamıyor. Arazilerin yüzde 60'ı ÇKS'ye kayıtlı, yüzde 40'ı ise bu nedenden ötürü kayıt ettirilemiyor. Çünkü Bakanlığın sisteminde bu araziler görünmüyor. Çözüm ise mal sahibi aranmaksızın, üretim yapan çiftçinin söz konusu arazide üretim yaptığı kontrol edilip ÇKS'ye kayıt olmasının önündeki engel kaldırılabilir."

Çiftçinin buğday, yağlık ayçiçeği ve şekerpancarı ekiminden her geçen yıl uzaklaşıldığına dikkat çeken Aktaş, bazı ürünlerin alım fiyatlarının artırılması gerektiğine işaret etti. Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçimiz giderek bu ürünleri yetiştirmek vazgeçiyor. Çünkü beklediği kazancı elde edemiyor. Geçmişte bölgede 250 bin ton pancar ekimi yapılırken, bu rekolte 30 bin tonlara kadar geriledi. Bu sorunun giderilmesi için pancarın kilosuna 1,5 TL fiyat verilmesini bekliyoruz. Yağlık ayçiçeği ise dünya borsalarına göre fiyatlandırılmalı, ayrıca ton başına 850 TL devlet desteği verilmelidir. Ayrıca buğdayın kilosu piyasalarda 2 lira 90 kuruştan işlem görürken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2 lira 25 kuruştan alım yapacağını duyurdu. Dolayısıyla TMO düşük fiyat açıkladığı için 1 kilo bile buğday alımı yapamadı. Çiftçimiz buğdayını daha yüksek fiyat veren tüccara sattı."



 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.