SON DAKİKA
Hava Durumu

"ÇÖZÜM, YERİNDE TESPİT YÖNTEMİ"

Yenişehir Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sadi Aktaş, Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) bazı bölümlerinde düzenleme yapılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2021 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2021 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"ÇÖZÜM, YERİNDE TESPİT YÖNTEMİ"

"KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILAMIYOR"
     Çiftçilerin sigorta güvencesine kavuşmalarının önündeki engelle karşılaştığını anlatan Aktaş, “Ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçi, yetiştirdiği ürünü Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil ettirmek zorunda. Ancak, ÇKS için, arazi kiralanmışsa, kira sözleşmesinin de sunulması gerekli. Çiftçi, kiraladığı arazinin mirasçılarına başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşadıkları için ulaşamıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesini ÇKS başvurusunda gösteremiyor. ÇKS’ye kayıt ettiremediği ürünü de sigortalatamıyor” dedi.



"YERİNDE TESPİT YÖNTEMİ GELMELİ"
     Ekili alanlarda zarara yol açan dolu ya da yağmur yağışlarının ardından tarım sigortasının gündeme geldiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, tarım sigortası yaptırmak isteyen çiftçinin önüne sigorta sözleşmesi öncesi çıkan engelin kaldırılması gerektiğine işaret etti. Yenişehir’de ekilebilir toplam 520 bin dönüm arazinin 200 bin dönüme yakınının ÇKS’ye kayıtlı olmadığına dikkat çeken Aktaş, ÇKS’ye kayıt için başvuru yapan çiftçi sayısının her geçen yıl daha da azalabileceğini vurguladı.



     Ekili alanlarda zarara yol açan her dolu ya da yağmur yağışının ardından tarım sigortası gündeme geliyor. Ürünlerini sigortalatan çiftçilerin zararları sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, diğer çiftçiler gözlerini devlet desteğine çeviriyor. Ancak, tarım sigortası yaptırmak isteyen kimi çiftçinin önüne sigorta sözleşmesi öncesi önemli bir engel çıkıyor. Çiftçi, işlediği arazinin çok sayıdaki mirasçısına ulaşıp kira sözleşmesi imzalayamıyor ve bu yüzden ürününü sigortalatamıyor.
     Tarım sigortasının yaygınlaşmasının önündeki bu engel, ara sıra gündeme geldi. Yağmur ve doludan ürünleri zarar gören çiftçiler, gerçekte sigorta yaptırmak istediklerini ancak başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşayan arazi sahiplerine ulaşamadıklarından yakınıyorlar.


     Çiftçiye doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta ettirmeleri yönünde son yıllarda önerilerde bulunulduğunu hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu aşamada karşılaşılan bazı engellerin kaldırılması için düzenlemeler yapılmasını istedi. Yağışlardan zarar gören çiftçilerin sigorta güvencesine kavuşmalarının önündeki engelle başka çiftçilerin de karşılaştığını anlatan Aktaş, “Ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçi, yetiştirdiği ürünü Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil ettirmek zorunda. Ancak, ÇKS için, arazi kiralanmışsa, kira sözleşmesinin de sunulması gerekli. Çiftçi, kiraladığı arazinin mirasçılarına başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşadıkları için ulaşamıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesini ÇKS başvurusunda gösteremiyor. ÇKS’ye kayıt ettiremediği ürünü de sigortalatamıyor” dedi.


     Tarım sigortası yaptırmanın önündeki bu engelin aşılması için yerinde tespit yönteminin uygulanmasını isteyen Aktaş, bu uygulamanın köklü çözüm getireceğini belirtti. Tarım Müdürlüğü görevlilerinin araziyi yerinde görüp ÇKS için gerekli belgeyi verebileceğinin altını çizen Aktaş, “Çiftçi, bu belgeyle hem ÇKS hem tarım sigortası için başvurular yapabilir. Böylece tarım sigortasının önündeki en önemli engel ortadan kaldırılmış olur” diye konuştu.
     Aktaş, Yenişehir’de ekilebilir toplam 520 bin dönüm arazinin yalnızca 200 bin dönüme yakınının ÇKS’ye kayıtlı olmadığına dikkat çekti.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.