SON DAKİKA
Hava Durumu

'ÇİFTÇİ GELECEK YILI DÜŞÜNÜYOR'

Bu sezon yetiştirdiği ürünlerden beklediği kazancı elde edemeyen Yenişehirli çiftçiler şimdiden gelecek yılın muhasebesini yapmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2022 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2022 10:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
'ÇİFTÇİ GELECEK YILI DÜŞÜNÜYOR'

"BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ"
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, "Çiftçi bu yıl kazandığı parayla hem bankalara olan borcunu hem de gübreden ilaca, yakıttan işçi maliyetlerine kadar birçok kalemde ödemelerini yapabilmeliydi. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi" diye konuştu.
 
"GELECEK SEZON NE YAPACAK?"
Çiftçinin kazandığı parayla gelecek yılın hazırlıklarına başlayabilmesi gerektiğine işaret eden Aktaş, "Maliyetler durmaksızın artıyor ve artışın hangi düzeyde olacağını tahmin edemiyoruz. Bu yıl kazansaydı gelecek yıl rahat rahat yeni sezona hazırlık için harcama yapabilirdi" dedi.
 
"KAZANÇ, GİDERLERE YETMİYOR"
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ayhan Ay da "Artan maliyetler yüzünden bazı ürünlerde kazanç ile maliyet kafa kafaya geliyor neredeyse. Bu sezon paralarla bankalara olan borçlarını ödeyemedi. İşçi parası, günlük giderleri ancak karşılıyor" diye konuştu.

Yenişehirli çiftçiler bu sezon yetiştirdikleri ürünlerden beklediği kazancı elde edemedi. Bazı ürünlerde maliyetleri karşıladığını, bazı ürünlerde de beklediği kazancı elde edemediğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, "Çiftçi bu yıl kazandığı parayla hem bankalara olan borcunu hem de gübreden ilaca, yakıttan işçi maliyetlerine kadar birçok kalemde ödemelerini yapabilmeliydi. Ancak bu gerçekleşmedi" dedi.
Bazı ürünlerden elde ettiği kazançla banka borçlarını ödeyemediğini, sadece işçi, gübre ve ilaç maliyetlerini çıkarabildiğini belirten Aktaş, "10 bin dönüm alana ekilen taze fasulyenin kilosunun 10 liradan satışı sürüyor. 3 bin dönüm alana ekilen patates kilosu 5 liradan satılıyor. Soğan da patates gibi kilosu 5 liradan aşağıya düşmedi. Çiftçinin maliyetleri aşıp para kazandığı bir bezelye var. Ancak bu aşamada şöyle bir durum var. Bezelyeye attığı gübrenin çuvalı 650 liraydı. Şimdi 900 lira oldu. Seneye bin liraya gübre çuvalını alıp nasıl atacak?" diye konuştu.

"GELECEK SEZONA
NASIL HAZIRLANACAK?"

Çiftçinin bu sezon kazandığı parayla 2023 sezonunun hazırlıklarına başlayabilmesi gerektiğine işaret eden Aktaş, "Nasıl başlayacak, nasıl yapacak. Buğday tohumunun kilosu 15 lira. Gübre 900, seneye en az bin liranın üzerinde olacak. Gelecek yılın maliyetlerinin artması kaçınılmaz görünüyor, ancak bu maliyetlerin ne kadar artabileceğine ilişkin herhangi bir tahmin yürütemiyoruz. Bu yıl kazanmalıydı ki gelecek yıl rahat rahat yeni sezona hazırlık için harcama yapabilsin. Aksi halde seneye ekemez ki" diye konuştu.
Tarımsal sulama harcamalarının da yükseldiğini ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Su parasına zaten güç yetmiyor. Yenişehir Ovası'nda Yeraltı Sulama Projesi (YAS) sulamasında bin ton su kullanmanın bedeli bin 500 lira. Bin ton suyla 10 dönüm mısır iki kerede bitiyor zaten."

"KAZANÇ VE MALİYET
KAFA KAFAYA GELİYOR"

Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ayhan Ay da "Artan maliyetler yüzünden bazı ürünlerde kazanç ile maliyet kafa kafaya gelecek neredeyse. Bu sezon paralarla bankalara olan borçlarını ödeyemedi. İşçi parası, günlük giderleri ancak karşılıyor" diye konuştu. Ay sözlerini şöyle sürdürdü: "Biber hasat sezonunun ilk günlerinde çok iyiymiş gibiydi. Fakat verim azdı, dönüme 500 kilo ancak alabiliyordu. Şimdi 2 ton alıyor. Bezelye ise para kazandırmadı. Kilosunu 4,5 liradan fabrika bizden aldı. Tüccar da dönümünü 6-7 liradan aldı.
Ürün elimizde kalmadı, fiyatlar yükseldi, aynı fabrika Eskişehir'den bezelyenin kilosunu 12 liradan satın aldı.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.