Çiftçiye alternatif ürün safran mı oluyor?Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu'nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Bitkinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceği belirtildi.
Yenişehir
1 Aralık 2018
10:33
![]()
-A +A
Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu'nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı'nda geçen yıl dikimi yapılan safran bitkisinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceğini kaydetti.
Önder Çiftçi Projesi kapsamında belirlenecek çiftçilere safran yetiştirmeleri konusunda destek olunacağını belirten Erdoğan, 'Sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla gelecek yıl bu projeyi uygulamayı planlıyoruz. Belirlenecek 4 çiftçiye 10'ar ve 20'şer kilo safran soğanı verip bu bitkiyle tanışmalarını istiyoruz. Amacımız, safran bitkisinin Yenişehir'de de yaygınlaşmasını sağlamak' dedi.
Safran bitkisini yetiştirmenin diğer ürünlere göre pek çok avantajları bulunduğunu belirten Erdoğan, 'Öncelikle belirgin bir hastalık söz konusu değil. İlaç ve kimyasal gübre vermeye gerek kalmıyor. Bir çiftçi ailesi az bir işgücüyle safran yetiştirebilir ve böylece bu bitki çiftçiye uygun bir seçenek olabilir' diye konuştu
Safran yetiştiriciliğiyle ilgili bilgi veren Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, bitkinin kilosunun tüccara 15 bin liradan satıldığını söyledi. Safran bitkisinin örneklerinden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ne gönderdiklerini ve analiz sonuçlarının sevindirici çıktığını kaydeden Erdoğan, 'Bu üniversitenin laboratuvarlarında Safranda Kalite Analizi'nde, safrana renk veren cirocin etken maddesi miktarı binde 241 olarak belirlendi. Bu maddenin binde 190 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Safrana tat veren picrocrocin etken maddesi miktarı binde 87 çıktı. Bu maddenin binde 70 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Aroma ve kokusunu veren safranal etken maddesi ise binde 44 olarak belirlendi. Bu madde miktarının binde 20-50 arasında olması da 1. kalite kabul ediliyor' değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı'nda başladıkları hasattan elde ettikleri safranların perakende satışını yapacaklarını da belirtti.
Hakan Aranmaz ayrıca MYO’nun Yenişehir tarımına çok ciddi katkılar sunduğunu belirterek, ‘Ben kendilerine bu yaptıkları yeniliklerden dolayı teşekkür ediyorum. Yenişehir çiftçisi MYO şansını iyi değerlendirmek zorunda’ dedi. Kaynak : Ertan ADANA
Yorum Yap
Henüz yorum yapılmadı,
Facebook Yorumları
Benzer Haberler
Yazarlar
Son Dakika
Özel Haber
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...
2016 Yenişehir Yörem Gazetesi (Kayı İletişim Ltd. Şti.) tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti
|